Múzeumok Éjszakájára készülnek a székelyföldi intézmények

2024. június 17. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér és az Erdélyi Művészeti Központ, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, valamint a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum is a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, azaz 2024. június 22-én ünnepli a Múzeumok Éjszakáját – tájékoztatnak a szervezők.

A romániai múzeumok hagyományosan május közepén, az intézményi világnaphoz legközelebb eső szombaton szokták megtartani a Múzeumok Éjszakáját. Így volt ez idén is, amikor tiltakozásul a beígért fizetésemelések elmaradása miatt számos közgyűjtemény zárva maradt. A legtöbb székelyföldi múzeum esetében viszont másképp jár az idő, ők a magyarországi Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozattal egy időben szerveznek tematikus programokat.

Sepsiszentgyörgyön mindhárom intézményben programokkal várják az érdeklődőket. Az Erdélyi Művészeti Központban Benedek Ágnes színművész tart rendhagyó tárlatvezetést ebből az alkalomból, de lesznek műhelyfoglalkozások, illetve Luiza Zan & Jazzpar Trio is koncertezik. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben kreatív műhelyfoglalkozásokkal várják a közönséget, illetve Mădălina Brașoveanu tart tárlatvezetést a Beszámolók egy túlságosan zajos magányról c. kiállításon.

A Székely Nemzeti Múzeumban a gyerekeket színházi előadással és KépMűhellyel várják, míg a felnőtteknek Pénzes Loránd történész tart tárlatvezetést a Géniuszok a hősök mögött című időszakos kiállításon, Toró Attila a gömbpanorámák világába vezeti be az érdeklődőket, míg József Álmos helytörténész régi képeken mutatja be Sepsiszentgyörgyöt.

A három intézmény Egyéjszakás kaland címmel közös, mindhárom kiállítótér meglátogatását feltételező kvízjátékot is hirdet. A győztes csapat nyereménye egy négyszemélyes vacsora, 500 lej értékben a Szentgyörgy Pince Étterem felajánlásával, ajándékcsomag és exkluzív látogatás a Székely Nemzeti Múzeum tornyában. A második és harmadik helyet megszerző csapatok további meglepetés-nyereményben részesülnek. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérbe, illetve az Erdélyi Művészeti Központba való belépés ingyenes az alkalomból. A Székely Nemzeti Múzeum programjait a hét év felettiek egy jelképes 5 lejes belépő ellenében élvezhetik.

A rendezvényekről itt található részletes program, míg az Egyéjszakás kaland c. kvízjátékról itt vannak a részletek.

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban rendhagyó módon kiállításmegnyitóval indítják az eseményt. Bolyai – Erdély Géniusza c. új múzeumi tárlatuk – a tájékoztatás szerint – a klasszikus kiállítási elemeket ötvözi a korszerű muzeológiai és audiovizuális, valamint informatikai megoldásokkal. Ezen kívül lesz az alkalomból szabadtéri bábjáték, szakmai tárlatvezetés, folyóiratbemutató, kézműves-foglalkozás, koncert, filmvetítés és a tüzes show is. A részletes program itt érhető el.

A Csíki Székely Múzeum igazi fesztiválhangulatot ígér a látogatóknak. A rendezvényükön ügyességi játékokat lehet kipróbálni, egész nap kézműves-foglalkozások lesznek kicsiknek és nagyoknak, este pedig filmvetítéssel és csillagnézéssel várják a látogatókat. A tárlatvezetések mellett a múzeumi kulisszák mögötti raktárhelyiségekbe, restaurátorűhelybe is elkalauzolják az érdeklődőket a múzeum munkatársai. Ezen a napon is nyitva lesz a látogatók előtt az idei év nagy kiállítása, amely többek között az Erdélyi fejedelemség pénzverését mutatja be. Ugyanakkor nemcsak az időszakos kiállításuk, de az állandó vártörténeti kiállítás is új kontextusba helyezve, új tematikával várja a látogatókat. A rendezvényen – részletesen itt – való részvétel 16 órától ingyenes, azonban a helyszíni információs sátornál regisztrálni kell a meghirdetett programpontokra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!