Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

2024. május 28. – 01:17

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott
Székely Csaba megköszöni Az igazság gyertyái című drámájáért odaítélt UNITER-díjat – Fotó: Andrei Gîndac / UNITER

Másolás

Vágólapra másolva

Bács Miklós, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze a legjobb mellékszereplőnek járó UNITER-díjat kapta meg a Rokonok című Móricz-adaptációban nyújtott alakításáért; Székely Csabát Az igazság gyertyái című drámájáért díjazták a legjobb hazai ősbemutatók között; míg Cári Tibort a Székely-drámából készült előadás zenéjéért ismerte el a Román Színházi Szövetség (UNITER) a hétfő este tartott gálán Bukarestben.

Számos magyar vonatkozású jelölés volt idén a Román Színházi Szövetség díjára. B. Fülöp Erzsébetet a legjobb színésznő kategóriájában jelölték Kovács Márta szerepéért Az igazság gyertyái című előadásban. Ebben a kategóriában végül Cerasela Iosifescu kapta meg a díjat a bukaresti Bulandra Színház Oedip című eladásában nyújtott alakításáért.

A legjobb debüt kategóriában Ricz Ármin Wedekind-rendezése, A tavasz ébredése szerepelt, amelyet szintén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutatott be. A legjobb debüt díját végül Ramona A. Niculae kapta meg Crina szerepéért a 10 lucruri pe care le-am pierdut la festivalul de la Mamaia (10 dolog, amiről lemaradtam a mamaia-i fesztiválon) című előadásban, amelyet a konstancai színházban mutattak be.

A legjobb előadás díjára a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadása, illetve a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia előadása (Bocsárdi László rendezésében) is jelölést kapott. Végül ezt a díjat a iaşi-i Vasile Alecsandri Színház Antologia dispariţiei (Az eltűnés antológiája) című előadása kapta Radu Afrim rendezésében. A szöveget Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu és Simona Popescu jegyzik.

Cári Tibor vette át a legjobb zenéért járó díjat – Fotó: Andrei Gîndac / UNITER
Cári Tibor vette át a legjobb zenéért járó díjat – Fotó: Andrei Gîndac / UNITER

A legjobb díszletért járó elismerést Velica Panduru vehette át a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának Nelinişte (Szorongás) című előadásában nyújtott munkájáért.

A rendezői díjnak is több magyar vonatkozású jelöltje volt. Botond Nagy a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadásának rendezéséért kapott jelölést, míg Horváth Hunort a Nagyszebeni Radu Stanca Színház német társulatának Woyzeck című előadásáért ismerték el jelöléssel. A díjat végül Andrei Măjeri kapta a bukaresti Metropolis Színházban bemutatott Cine l-a ucis pe tata? (Ki ölte meg apát?) című előadásért.

Botond Nagyot a legjobb fénytervért is UNITER-díjra jelölték a Kolozsvári Állami Magyar Színházban bemutatott Elektra előadásért. Ezt végül Michael Bischoff kapta meg a nagyszebeni Radu Stanca Színház előbb említett Woyzeck előadásában nyújtott munkájáért.

A díjazottak teljes listáját itt lehet elolvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!