Tompa Andrea és Vida Gábor is ott vannak a 2024-es Merítés-díj tízes listáján

2024. május 26. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Moly könyves közösségi oldal kihirdette a Merítés-díj széppróza kategóriájának legjobb tíz könyvét, amelyből szavazással fogják kiválasztani a nyertest.

A Merítés-díj független, a magyar irodalmat szerető olvasók által 2014-ben alapított díj, amit minden évben négy kategóriában ítélnek oda (széppróza, líra, gyermek- és ifjúsági irodalom), és a zsűri díja mellett közönségdíjat is kiosztanak a moly.hu felhasználóinak szavazatai alapján. Nevezési folyamat nincsen, a zsűri maga választja ki a szavazásban résztvevő könyveket a lehető legnagyobb teljességre törekedve.

Ez az esemény már tizedik alkalommal kerül megrendezésre, és idén is változatos lista született. A válogatás során a zsűri figyelembe vette a könyvek irodalmi értékét, eredetiségét és az olvasói visszajelzéseket is. Természetesen a listán ott van Tompa Andrea és Vida Gábor, akiknek tavaly megjelent regényeik a legolvasottabb könyvek közé tartoztak. Tompa Andrea könyvét, a Sokszor nem halunk meg-et a Transtelex mutatta be Kolozsváron, Vida Gáborral pedig a Senkiháza című regénye megjelenése után nagyinterjút készítettünk. A szerző egyik friss tárcája – Haladjunk, mert köll! – épp a napokban jelent meg a Transtelexen. Mindkét szerzőnek már van Merítés-díja, Vida 2018-ban kapta meg az Egy dadogás története című önéletrajzi ihletésű regényéért, Tompa Andreát 2021-ben díjazták a Hazáért.

De lássuk az idei listát:

  1. Bognár Péter: Minél kevesebb karácsonyt
  2. Győrffy Ákos: A csend körei
  3. Jászberényi Sándor: Mindenki másképp gyászol
  4. Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában
  5. Milbacher Róbert: Keserű víz
  6. Sándor Iván: Tiltott terület
  7. Szilasi László: Saját élet
  8. Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg
  9. Ughy Szabina: Az átlátszó nő
  10. Vida Gábor: Senkiháza

A zsűri most is nagy hangsúlyt fektetett a sokszínűségre. A listán szereplő könyvek között találhatóak nagy kiadók, mint a Magvető, amely öt jelölést is kapott, de kisebbek is, mint a Kalligram és a Kortárs. Az írók között a két korábbi győztes mellett van három újonc is, életkor tekintetében pedig 39-től egészen 94 évig terjed a szórás.

Tompa Andreáról azt írják a válogatók, hogy korábbi győztesként ismét bebizonyította tehetségét. „Nem véletlen, azon íróink közé tartozik, akik képesek kézben tartani a nagyformátumú szövegeket, magabiztosan visznek végig egy történetet többszáz oldalon keresztül” – olvasható a méltatásban. A zsűritagok közül @n így nyilatkozott a műről: „Nálam úgy indult az egész, hogy teljesen elvarázsolt Tompa Andrea érzékenysége, szemérmessége, ahogy a családhoz, a szereplőkhöz közelít. Ahogy rám bízta, kit, hogyan látok, hogyan engedek magamhoz, vagy tartok távolságot az események során.”

Vida Gábor „Senkiháza” című regénye is bekerült a top tízbe. Az író által „erdélyi letűrnek” nevezett történet az 1936-46 közötti időszakban játszódik, és egy kitalált erdélyi városkában, Namajdon bontakozik ki. A Vida által megteremtett képzeletbeli erdélyi kisvároskáról @szadrienn ezt írta: „Az elmosódott, kontúrtalan háttérben, a népirtás és világégés közepén mégis összetart a zsidó téglabáró, a román jegyző, a német fotográfus, a főszereplőt otthon várja a magyar feleség, Bukarestben pedig az örmény kedves.”

A Moly portál idén is lehetőséget biztosít az olvasóknak, hogy szavazzanak a legjobbnak tartott könyvre. A szavazás augusztus 25-ig tart, és a részvételhez az olvasók ezen a linken tudják leadni voksukat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!