Újabb négy értéket javasol Románia felvenni az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára

2024. május 16. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Peleş és a Pelişor kastély, az egykori kommunista börtönök, a iaşi-i Trei Ierarhi-templom, a Curtea de Argeş-i kolostorhoz tartozó püspöki székesegyház, valamint a Movile-barlang is felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek romániai javaslati listájára – jelentette be szerdán a Facebook-oldalán Raluca Turcan kulturális miniszter.

A tárcavezető bejegyzése szerint a minisztérium már benyújtotta a négy helyszín dokumentációját az UNESCO Világörökség Központhoz. Ezek a helyszínek a kivételes kulturális vagy természeti értéküknek köszönhetően nemzetközi elismerésben részesülhetnek – idézi Turcant az Agerpres.

A miniszter köszönetet mondott azoknak a munkatársnak és intézménynek, akik hozzájárultak a Románia felülvizsgált javaslati listáján szereplő további 11 helyszín dokumentációjának véglegesítéséhez.

A Világörökség Bizottság idén júliusban az indiai ülésén dönt Constantin Brâncuşi Târgu Jiu-i szoboregyüttesének, illetve a római birodalom és Dacia határainak felvételéről az UNESCO világörökségi listájára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!