Csehy Zoltán felvidéki költő az első Kovács András Ferenc Költészeti Díjas

2024. április 11. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be a Látó szépirodalmi folyóirat, amely nemrég adta hírül, hogy díjat alapított a 64 éves korában elhunyt költő emlékére. „Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésünk szerint fontos, értékes példa marad a kortársak és utódok számára is” – írták az indoklásban. Az alapítók ismertetője szerint a kitüntetésben azon hatvanötödik életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, „akiknek költészetére jellemző a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés, a nyelv mesteri kezelése, a társadalmi-közéleti érzékenység.”

Csehy Zoltán szlovákiai magyar költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus 1998-ban magyar–latin szakon végzett a pozsonyi Comenius Egyetemen, majd a budapesti ELTE doktoriskolájában szerzett PhD-fokozatot. Doktori értekezését Antonio Beccadelli költészetéből írta. Irodalmi tevékenysége meglehetősen sokrétű: költőként vált ismertté, majd számos műfordításkötete látott napvilágot. Magyarította többek közt az ókori erotikus költészet gyöngyszemeit, Martialis epigrammáit, Sztratón epigrammáskötetét, Antonio Beccadelli Hermaphroditus című legendás verskötetét, illetőleg külön kötetben tette közzé Francesco Petrarca latinul írt költeményeiből készített válogatását és fordítását, mely az Év Könyve díjat is elnyerte.

A Látó Facebook-oldalán közzétett bejelentés szerint a díjátadót szombaton 17 órától tartják Marosvásárhelyen. A rendezvényen Markó Béla mond köszöntőbeszédet és Mészáros Márton irodalomtörténész tart előadást Kovács András Ferenc költészetéről. A díjazottat Balázs Imre József laudálja. Közreműködnek Gecse Ramóna, Nagy Dorottya és Tollas Gábor színművészek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!