Költészeti díjat hoztak létre a 64 éves korában elhunyt Kovács András Ferenc emlékére

2024. március 22. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Költészeti díjat alapít a Látó szépirodalmi folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány a 64 éves korában elhunyt Kovács András Ferenc emlékére, jelentették be egy sajtótájékoztatón.

A Látó Facebook-oldalán azt írták, Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésük szerint fontos, értékes példa marad a kortársak és utódok számára is.

„A kitüntetésben azon 65-ik életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, akiknek költészetére jellemző a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés, a nyelv mesteri kezelése, a társadalmi-közéleti érzékenység” – írta a lap.

Hozzátették, a díjat évenként egyszer, a magyar költészet napja környékén Marosvásárhelyen adják át a szakmai kuratórium döntése alapján. A kuratórium tagjai: André Ferenc, Balázs Imre József, Codău Annamária, Markó Béla, Mészáros Márton, Porogi Dorka és Szabó Róbert Csaba. A 2000 eurós pénzjutalommal járó díj támogatói a Maros Megyei Tanács és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala.

Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester a sajtótájékoztató után azt írta ki közösségi médiás oldalára, hogy Kovács András Ferencet nem csak az egyik legnagyobb kortárs költőként, hanem sok évig személyesen is jól ismerte, így természetes volt számára, hogy a város polgármestereként neki is ott a helye, amikor a Látó szépirodalmi folyóirat KAF-emlékdíjat hozott létre egykori főszerkesztőjének tiszteletére.

A 2024-es díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján hozzák nyilvánosságra. A díjátadót április 13-án, szombaton a Studium Hubban tartják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!