Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu lesz a sepsiszentgyörgyi könyvvásár díszvendége

2024. március 22. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette az első meghívottakat és a várható újdonságokat a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénában.

A 3. SepsiBook díszvendégei Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók lesznek, jelentette be Szonda Szabolcs, a rendezvény programigazgatója. Nádas Péter Kossuth-díjas író régóta várt vendége a könyvfesztiválnak, mondta.

Nádas Péternek meghatározó szerepe van a kortárs magyar irodalomban, neve rendszeresen felmerül a Nobel-díj várományosai között. Gabriela Adameșteanu a román kortárs irodalom és a romániai kulturális élet egyik legismertebb és legjelentősebb szereplője, akinek négy regénye is elérhető magyar nyelven.

„Nemzedéki pályatársak is ők ketten, így izgalmas találkozó helyszíne is lesz a 3. SepsiBook nyitórendezvénye” – tette hozzá a Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője.

Szonda Szabolcs a 3. SepsiBook kiemelt meghívottai között említette még:

  • Tompa Andrea és Grecsó Krisztián írókat, akik mindketten ismertek és népszerűek Háromszéken, utóbbi zenei programmal is fellép Beck Zoltánnal, a 30Y frontemberével.
  • A 80 éves Király László írót, költőt, akinek nemrég megjelent mélyinterjú-kötete kapcsán lesz beszélgetése.
  • Karády Annát, akinek történelmi regényei nagyon keresettek a sepsiszentgyörgyi könyvtárban
  • Romsics Ignác történészt, aki önéletrajzi munkájáról beszél
  • és Balázs Géza ismert nyelvészt, nyelvművelőt is.

A rendezvény programigazgatója a fiatal erdélyi költő meghívottakat is bejelentette, a SepsiBook vendége lesz idén Sánta Miriám, Sárkány Tímea és Nagy Zalán.

A Sepsiszentgyörgyön közkedvelt slam poetry erdélyi és magyarországi képviselői pedig André Ferenc és Horváth Benji, valamint Kemény Zsófi lesznek.

„Figyelünk a székelyföldi szerzőkre, többek között kiemelném Nagyálmos Ildikó székelyudvarhelyi költőt és Karda Zenkő sepsiszentgyörgyi könyvillusztrátort közös kötetük bemutatójával, de bemutatásra kerül Markó Béla legfrissebb verseskötete, Demény Péter esszékötete, Zsidó Ferenc legutóbbi regénye. Nyilván a sor nem teljes, hiszen ennél szerteágazóbb a program. Igyekszünk cseppekből összerakni a tengert, azon vagyunk, hogy a SepsiBook kínálata minél átfogóbb legyen” – tette hozzá Szonda Szabolcs.

Hollanda Andrea lesz a gyerek- és ifjúsági programok felelőse, a gyermekkönyv-szerzők közül pedig Dániel András és Kiss Judit Ágnes nevét is megemlítette.

„Természetesen idén is lesznek kiállítások, koncertek, műhelymunkák, ebben az évben is olyan SepsiBookot tervezünk, ahová érdemes kilátogatni, ahol érdemes több időt is eltölteni, élményeket elraktározni” – egészítette ki Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor.

Idén 34 standot alakítanak ki a szervezők, és több mint 40 kiadó lesz jelen. Gombos érdekességként említette, hogy lesznek gasztronómiai kötetekre és oktatási segédanyagokra szakosodott kiadók, illetve vadászati szakkönyvek kiadója is elhozza kínálatát.

Több zenei programmal készülnek: Ada Milea egy gyerek- és egy felnőttkoncerttel lesz jelen a SepsiBookon, és meghívnak helyi zenészeket is, mint az Impro-Víziók, a Kelekótya és a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!