Több erdélyi magyar társulat előadását díjra jelölte a Román Színházi Szövetség

2024. február 28. – 13:49

Több erdélyi magyar társulat előadását díjra jelölte a Román Színházi Szövetség
Az igazság gyertyái című előadás ősbemutatója – Fotó: Tompa Mikós Társulat / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy előadásnak járó legtöbb jelölés képzeletbeli versenyét idén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata nyeri az Igazság gyertyáival, derül ki, ha végignézzük a Román Színházi Szövetség (UNITER) szerdán közzétett jelöltlistáját. A díjak odaítélésére május 27-ig kell még várni.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata négy jelölést is kapott. Ezek közül hármat a Székely Csaba Az igazság gyertyái című művéből készült azonos című, Sebestyén Aba rendezte előadásnak ítéltek oda: B. Fülöp Erzsébetet a legjobb színésznő kategóriájában jelölték Kovács Márta szerepéért, a dráma a legjobb hazai ősbemutatók között is versenyez, illetve Cári Tibort az előadás zenéjéért jelölték díjra.

A legjobb debüt kategóriában ugyanakkor jelöltként szerepel Ricz Ármin Wedekind-rendezése, A tavasz ébredése is, amelyet szintén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutatott be.

A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadását két kategóriában is jelölték: a legjobb előadások között is indul, Branko Hojnik pedig a legjobb díszletért kapott jelölést. Simona Semenič darabját Tomi Janežič rendezte.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással szerepel a jelöltek között: a Bocsárdi László rendezte Rokonok című Móricz-adaptáció egyik szereplőjét, Bács Miklóst a legjobb mellékszereplő díjára jelölték, az Elektráért pedig Botond Nagyot rendezői díjra és a legjobb fényterv díjára is jelölték. Szophoklész tragédiáját Botond Nagy és Kali Ágnes alkalmazta színpadra Kolozsváron.

Bocsárdi László másik rendezése, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban bemutatott Iráni konferencia, Ivan Viripajev darabja a legjobb előadás kategóriájában versenyez.

Két díjra jelölték a Nagyszebeni Radu Stanca Színház német társulatának előadását, a Woyzecket, a legjobb rendezés (Horváth Hunor társulatvezető) és a legjobb fényterv (Michael Bischoff) kategóriában.

A legjobb rendező kategóriájában jelölték Irisz Kovácsot, a Temesvári Állami Német Színházban színpadra állított TSCHICK. De ce am furat maşina című előadásért.

A Román Színházi Szövetség jelöltjeinek teljes listája itt olvasható, a díjátadó gálát pedig május 27-én rendezik meg a Bukaresti Nemzeti Színházban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!