A Petőfi Kulturális Ügynökség folyóirat-pályázatának nyertesei között több erdélyi folyóirat neve is szerepel

2024. február 2. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétették a Petőfi Kulturális Ügynökség folyóirat-pályázata nyerteseinek névsorát, amiből kiderül, hogy a magyarországiak mellett több erdélyi kiadvány is sikeresen pályázott. A kiírás szerint 350 millió forint keretösszegre pályázhattak nyomtatott és online formában megjelenő folyóiratok kiadói, és „a Kárpát-medencei magyar nyelvű folyóirat-kultúra kiszámítható működésének biztosítása és a fiatal nemzedékek megszólításának elősegítése” volt a cél. Az amúgy nem túl magas összeg sokfelé oszlott, Erdélybe valamivel több mint 35 millió forint került a különböző lapokhoz.

A Székelyföld 9 millió forintot, a Helikon hatot, a Látó 5 millió 400 ezer forintot kapott. A Korunk folyóiratot 6 millióval támogatta a PKU, a Sepsiszentgyörgyön kiadott Cimbora gyereklapot pedig 8 millióval. Kétmilliós támogatásokat ítéltek meg az Erdélyi Gyopárnak és a máramarosi Bányavidéki Új Szónak is. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem két különböző lapja is kapott támogatást: az egyik 2,7 milliót, a másik 2,5 millió forintot.

A zsűri elnöke Dr. Balázs Géza, tagjai pedig dr. Balogh Balázs, Madas Edit, Erős Kinga Andrea, Nagy Koppány Zsolt, Novák Irén, Dr. Pataki Viktor, Szentmártoni János, Vári Fábián László voltak.

A teljes kiosztott összeg több száz millió forintot tesz ki, de alig pár kiadvány kapott jelentősebb összeget, a támogatások nagy része pár milliós tételű volt. Ugyanakkor semmiféle indoklást nem tett közzé a zsűri, hogy miért pont a felsorolt lapok nyertek támogatást, és mások miért nem. Azt sem lehet tudni, hogy melyek voltak azok a kiadványok, amelyek pályáztak, és nem nyertek. A Revizor portálon találtuk nyomát annak, hogy sem az említett portál, sem a Színház, a prae.hu vagy a Spirituszonline pályázata nem nyert. A Revizor arról ír, hogy az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ismét „a haverok” jutottak többnyire pénzhez.

A kiugró számokat elemezve a Revizor cikke rámutat, hogy az olvasat.hu portál például a kormánypárti Magyar Írószövetség égisze alatt létezik, de 10 millió forintot kapott a működésére, miközben szerzői között szerepel a zsűri két tagja is: Nagy Koppány Zsolt és Erős Kinga, aki egyben a Magyar Írószövetség elnöke is.

Az Irodalmi Magazin – Erős Kinga itt is szerző, ahogy Demeter Szilárd is – évente négy számot ad ki, 13 milliót nyert a pályázaton. A Múlt-kor című történelmi folyóirat nyomtatott és online formája az öt nyomtatott számra 12 milliót, az online működésre 10 milliót kapott.

A kuratórium elnöke, Dr. Balázs Géza, a jelenlegi Színház- és Filmművészeti Egyetem Elméleti Intézetének vezetője és a Doktori Iskola igazgatója – nagylelkűen 7 millió forintot adott a kuratóriumnak a SzFE Uránia nevű folyóiratra, amely eddig két lapszámot adott ki.

Ha az erdélyi folyóiratoknak megítélt támogatást nézzük, akkor az látszik, hogy középmezőnyben helyezkednek el, tehát nem érték el a kiugró tízmilliós vagy afölötti támogatásokat, de mindenképpen többet kaptak sok magyarországi kulturális folyóiratnál, amelyek között rangos kiadványok fel sem kerültek a támogatott folyóiratok közé.

A PKÜ által megítélt támogatás amúgy csak részlegesen fedezi a kiadási költségeit az említett lapoknak, amelyek 2023 októberében azzal szembesültek, hogy indoklás nélkül utasította el támogatási pályázataikat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalmi Kollégiuma. Az október 27-i döntésével egyetlen erdélyi/partiumi lapnak, az Aradon megjelenő Irodalmi Jelennek ítélt meg pénzt, holott korábban különböző mértékben ugyan, de a Látót, a Helikont, a Korunkot, a Székelyföldet és a Napsugarat is támogatta. Most azok kaptak, akik akkor kimaradtak a támogatásból (kivéve a kolozsvári gyermeklapokat a Napsugarat és a Szivárványt), és nem kapott az Irodalmi Jelen, amelyiknek Orbán János Dénes bőségesen juttatott az NKA pályázatán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!