Meghalt Csíky András színművész

2024. január 13. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

Életének 94. évében elhunyt Csíky András Kossuth-, Jászai Mari-díjas és UNITER-életműdíjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, adta hírül közösségi oldalán a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Mint írják, Csíky András Székelyudvarhelyen született, 1930. augusztus 25-én. Szakmai tanulmányait Kolozsváron végezte 1949 és 1953 között, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Alapító tagja és vezetője volt a Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának, a társulat Szatmárnémetibe költözése után pedig a Szatmári Állami Magyar Színház (később Északi Színház) tagja, 1960 és 1969 között igazgatója. 1977-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, örökös tagja. Később a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is örökös tagjává avatta.

A 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színészegyénisége. 1990 után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója, éveken át a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára. Emlékezetes alakításai között az egyetemes drámairodalom nagy szerepeinek egész sorát találjuk.

Mindazok, akik szerették és tisztelték, 2024. január 16-án, kedden 11 órától róhatják le kegyeletüket a Kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokában. A gyászszertartás 12 órától kezdődik a színház előcsarnokában, ezt követően a Házsongárdi temetőben 14 órakor helyezik örök nyugalomra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!