Ezeket a könyveket olvasták 2023-ban az erdélyi magyarok

2024. január 12. – 17:52

Ezeket a könyveket olvasták 2023-ban az erdélyi magyarok
Fotó: Gutenberg Könyvesbolt – Sepsiszentgyörgy / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Orvos-Tóth Noémi és Máté Gábor könyvei szinte minden sikerlistán megjelentek, a kortárs szépirodalom kategóriában pedig Valérie Perrin és Visky András ment nagyot – ez derül ki az erdélyi könyvesboltok és könyvtárak körében készített minifelmérésünkből, amelyet azért kezdeményeztünk, hogy megtudjuk, mit olvastak 2023-ban az erdélyi magyarok.

Körképünkhöz megkerestük a négy székelyföldi városban is könyvesbolttal rendelkező Gutenberget, az online rendelések révén egész Romániában elérhető Bookline-t (kimondottan a romániai, nem nagykereskedelmi rendelések sikerlistáját kérve), valamint a főleg erdélyi kiadványokat forgalmazó kolozsvári Idea Könyvteret, majd a három, magyar olvasók által leginkább látogatott megyei és egy városi könyvtártól is elkértük a leggyakrabban kölcsönzött könyvek listáját. Mindkét esetben külön kértük a felnőtt- és a gyermek/ifjúsági kategória kedvenceit.

A három különböző profilú könyvkereskedés toplistájában a közös pont Máté Gábor és Máté Dániel Normális vagy című 2023-as kiadású pszichológiai bestsellere. A magyarországi online könyváruház romániai magyar vásárlói körében ez volt a második legnépszerűbb könyv tavaly, az első helyen pedig szintén egy pszichológiai kiadvány, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve szerepelt, ami a Gutenberg boltjaiban (Csíkszereda, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely) is benne volt a legkeresettebb öt könyv között. A Bookline sikerlistáján Máté Gábor A test lázadása és Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyvei is jelen voltak.

A pszichológiai önsegítő irodalom mellett nagyon sokan vásároltak romantikus regényeket, a francia Valérie Perrin regényeinek magyar fordításai (A vasárnap koldusai, Másodvirágzás) népszerűek volt a Bookline-nál, a Gutenbergnél, de szinte minden általunk megkeresett könyvtárban is sokan kölcsönözték ezeket. A Bookline tízes toplistáját ugyanakkor a romantikus és a new adult műfajt képviselő amerikai Colleen Hoover könyvei (Velünk véget ér, It Starts With Us – Velünk kezdődik) zárják.

Delia Owens amerikai zoológus írói debütje, a magyarul már 2019-ben kiadott Ahol a folyami rákok énekelnek a Gutenberg-boltokban a hatodik legkeresettebb könyv volt tavaly, talán a könyvből készült, a romániai mozikban is sikeres filmadaptáció miatt, a Bookline-nál viszont már nem került bele az első tízbe.

Az erdélyi szerzők művei közül 2023-ban egyetlenegy került fel a Bookline Romániából leginkább rendelt tíz terméke közé: Visky András Kitelepítése. A Gutenbergnél, úgy tűnik, sokkal inkább keresik az erdélyi vonatkozású, de jellemzően magyarországi kiadóknál megjelent szépirodalmat: a listát Visky könyve vezeti, de mellette sokan vásárolták Vida Gábor Senkiháza – Erdélyi lektűr és Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című friss regényeit is, illetve André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című verseskötetét. A székelyföldi könyvesbolthálózat toplistáján két erdélyi kiadó képviselteti magát, az egyik maga a Gutenberg László Noémi Darázsolás című verseskötetével, a másik pedig a Koinónia Botházi Mária Fűnyíró a Tündérkertben című tárcakötetével.

Az erdélyi magyar könyvekre szakosodott, de néhány magyarországi kiadványt is forgalmazó, webshoppal és kolozsvári könyvesbolttal is rendelkező Idea Könyvtér toplistáját Máté Gábor és Dániel már említett Normális vagy című kötete vezeti, és a lista harmadik helyén is egy magyarországi kiadvány, a magyar kormánypárti médiában gyakran megszólaltatott izraeli biztonságpolitikai szakértő, Robert C. Castel orosz-ukrán háborúról szóló Függőleges koporsó című kötete szerepel. A boltban emellett értelemeszerűen erdélyi kiadású vagy témájú kiadványokat vásároltak leginkább, köztük szakkönyvet, memoárokat, ismeretterjeszető kiadványokat és verseskötetet is, ezek a következőek: Bakk-Miklósi Kinga, Hézser Gábor: Pasztorálpszichológia, Sütő Gyuszi: Megpróbáltam, Kézdi Imola: Lélekporc, Dobai Erzsébet: Besúgóm a násznagyom, Szőcs Judit: Nem némulhatunk el, Jakab Norbert: Volt egyszer egy háború, Oborni Teréz: Erdély fejedelmei, Mihály Ferenc, Szász Erzsébet: Míves famunkák Erdélyben.

A három megkérdezett könyvkereskedés 2023-as sikerlistája (a Bookline esetében az összesített top tíz látható, a Gutenberg és az Idea Könyvtér esetében pedig a rangsorba nem kerültek be a gyermek- és ifjúsági könyvek):

Ami a leginkább vásárolt gyermekkönyveket és ifjúsági könyveket illeti, a Bookline-ról legtöbben Bartos Erika legújabb könyvét, A csigaház kincseit rendelték meg, a tízes toplistában pedig a Disney Adventi mesekalendáriuma, Holly Jackson és J. K. Rowling mellett két magyar szerző szerepelt még, Bosnyák Viktória és Berg Judit. A Gutenberg könyvesboltokban főleg a saját kiadású gyermekkönyveket keresték (Szabó Róbert Csaba: Újratöltés, László Noémi: Keljfeljancsi, Imre Eszter: Napsugár kisasszony tizenkét madara, Balázs Imre József: MadárÁBÉCÉ), de itt is vásároltak Berg Juditot, J. K. Rowlingot, illetve Egressy Zoltán A virágot jelentő deszkák és Zágoni Balázs A Gömb című regényeit is.

Az Idea Könyvtérben szintén a bolthoz kapcsolódó Exit Kiadó gyermekkönyveit vitték leginkább, Lupescu Kata Kalózlány-sorozatának V. részét, Az utolsó szintát és Száva Csanád Kevin és a bűvös malom című könyvét, de jól mentek olyan korábbi kiadványok, mint Fodor Sándor: Fülöpke beszámolói, a Kincses képeskönyv-sorozat Kolozsvárról szóló része, emellett József Attila Altató című versének gyermekeknek szóló kiadása, a Magyar királyok című 3D-s könyv, egy Tanulságos mesék és mondák Mátyás királyról című kiadvány, Szántai János Tintapacák és László Noémi Keljfeljancsi című friss gyermekvers-kötetei, illetve Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című ifjúsági regénye.

Mit kölcsönöztek leginkább a könyvtárakból 2023-ban?

Amint az egy korábbi összeállításunkból kiderült, a közkönyvtárak látogatóinak jelentős része iskolás, többségben vannak a női olvasók, a legkeresettebbek pedig általában a gyermekkönyvek, a kötelező olvasmányok és a szórakoztató irodalom, amiből jellemzően a sikeres újdonságokat keresik.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtártól, a marosvásárhelyi Maros Megyei Könyvtártól, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtártól és a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtártól külön kértük a felnőtt és a gyermek/ifjúsági kategória legkeresettebb könyveit. Mint kiderült, ezek sok ponton fedik a boltokban leginkább vásárolt címeket, feltűnt viszont, hogy erdélyi szerzők szinte egyáltalán nincsenek köztük.

Hozzá kell tennünk azt is, hogy a könyvtárak esetében a leginkább kölcsönzött könyvek listája nem csak az olvasóközönség összetételét és az olvasói igényeket, hanem a rendelkezésre álló könyvállományt is tükrözik, mert változó, hogy melyik könyvtár mennyit fordíthat beszerzésre és elképzelhető, hogy egy-egy cím még sikeresebb lenne, ha több példány lenne belőle hozzáférhető egyszerre.

A 2023-ban leggyakrabban kölcsönzött szerzők (akik legalább két könyvtár népszerűségi listájára felkerültek): Valérie Perrin, Delia Owens, Brown Borsa, Fábián Janka, Edith Éva Eger, Orvos-Tóth Noémi a felnőtteknek szólók, Bartos Erika, Berg Judit, Dániel András, Leiner Laura a gyermekeknek és kamaszoknak szólók közül.

Emellett Sepsiszentgyörgyön idén népszerű volt a könyvtárban például a romantikus történelmi regényeket író Karády Anna, George Orwell 1984 című klasszikusa, Visky András Kitelepítése és Beder Tibor néhai csíkszeredai földrajztanár, utazó 2005-ben megjelent A bujdosók nyomában című ismeretterjesztő könyve is.

A csíkszeredai könyvtár népszerűségi listáján az látszik, hogy erős az igény a kortárs szépirodalomra, Valérie Perrint az izlandi Jón Kalman Steffánson Menny és pokol trilógiája, Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak és Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című könyvei követték. Emellett itt sokan olvastak skandináv krimiket is.

Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen a szórakoztató irodalom volt a legnépszerűbb könyvtári termék, olyan könyveket is sokan olvastak, mint Margaret Mazzantini Ne mozdulj! című regénye, Jojo Moyes Tiltott gyümölcs című könyve, Budai Lotti romantikus regényei, Ali Hazelwood A szerelem képlete című regénye vagy Charles Martin Ahol a folyó véget ér című regénye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!