Újra megnyitják a kolozsvári patikamúzeumot

2024. január 2. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Január 15-én 17.00 órakor nyitják meg a kolozsvári patikamúzeumot, közölte Facebook-oldalán az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum.

Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum elmondása szerint a Gyógyszerészeti Múzeum, az orvos- és gyógyszerészettörténet kincsestára, felújítási és bővítési időszakot követően nyitja meg újra kapuit. A patikamúzeum több mint 7000 hiteles tárgynak ad otthont, amelyek az erdélyi gyógyszerészet és orvostudomány fejlődésének történetét mesélik el.

A látogatók megnézhetik a régi orvosi eszközöket és értékes tárgyi emlékeket, amelyek az egészséghez és a betegséghez való hozzáállást tükrözik az évszázadok során.

A megnyitó alkalmával tárlatvezetést is fognak tartani. „A Hintz-ház egyedülálló 18. századi gyógyszerészeti berendezésével ideális helyszín a történelem e lenyűgöző szegmensének felfedezéséhez” – írta az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum.

A felújított Hintz-ház épülete a kolozsvári Wesselényi (Regele Ferdinand) utcában található. Kolozsvár belvárosának egyik emblematikus épülete. Rengeteg régi, egymást átfedő történetet rejt, de legfőképpen a földszinten és az alagsorban egy hihetetlenül jól megőrzött kincset – a patikamúzeumot. Az 1949-ben államosított házban ugyanis 200 éven át a város legfontosabb gyógyszertára működött.

Júniusban bekopogtattunk a felújított kolozsvári Hintz-házba, ahol nemsokára újranyit a gyógyszerészeti múzeum. A riport itt olvasható el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!