Két óriás-falfestménnyel bővült a nagyváradi látványosságok sora

2023. december 2. – 18:15

Két óriás-falfestménnyel bővült a nagyváradi látványosságok sora
Készül a Dream Big című falfestmény a Bunyitay-liget melletti parkolóban – Fotó: Roxana Netea / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 1360 négyzetméternyi szürke fal vált színesebbé az elmúlt hónapban Nagyváradon: az egyik parkolóban a város szecessziós épített öröksége előtt tisztelegtek a művészek, egy másikban pedig a sokféleség előtt a helyi művészeti közösség bevonásával.

A Körös (Tudor Vladimirescu) utcai parkolóban egy bérház tűzfalát több mint 700 négyzetméteres falfestmény díszíti, amely Alfons Mucha cseh grafikus stílusát idézve az évszakokat jelképező négy nimfát ábrázol. Az évszakokra utaló jelképek mellett mindenik sziluettet Nagyvárad reprezentatív szecessziós épületeinek elemeivel díszítették: a Fekete Sas palota elemei például az ősz, a Darvas–La Roche-ház elemei pedig a nyár figurájának hátterében láthatóak. „Ezek elég szubtilis utalások, nem túl szembetűnőek, de amikor észreveszed őket, akkor aha-élményben lesz részed” – jegyezte meg Roxana Netea koordinátor.

A nagyváradi művész több utcai művészeti projektben vett már részt, ő kezdeményezte a Szacsvay-szobor mögötti sétány kifestését is, ami elmondása szerint elnyerte az önkormányzat képviselőinek tetszését. A Roxana Netea, Cristian Sabău, George Hociung és Rácz Ervin alkotta D’Art Egyesület következő javaslatait felkarolta a város, mindkét 20-20 ezer eurós támogatást kapott a részvételi költségvetési pályázat keretében, ebből az összegből az alapanyagokat és az alkotók honoráriumát is fedezni tudták.

A Körös (Tudor Vladimirescu) utcai tűzfal esetében Roxana Netea javasolta a szecessziós épített örökség megidézését, az Art Nouveau Évszakok című projektet pedig a Nagyvárad és a Régió Turizmusnépszerűsítési Egyesületével (APTOR) közösen valósították meg. Az alkotás kivitelezője Flaviu Roua (művésznevén: Jones) temesvári művész, de mivel történelmi városrészről van szó, szükség volt az urbanisztikai bizottság és a kulturális igazgatóság jóváhagyására is. Utóbbi változtatásokat is kért a falfestmény koncepciójában, végül közös ötleteléssel jutottak el a most látható sziluettekig és színvilágig.

Készül a Szecessziós Évszakok című, több mint 700 négyzetmétere falkép – Fotó: Roxana Netea / Facebook
Készül a Szecessziós Évszakok című, több mint 700 négyzetmétere falkép – Fotó: Roxana Netea / Facebook

„Ezek az utcai művészeti projektek nemesítik a köztereket, és ösztönzik az emberi kapcsolatokat és a kulturális párbeszédet. Az utcai művészet lehetővé teszi az emberek számára, hogy álmodozzanak, inspirálódjanak, és kapcsolódjanak az őket körülvevő elemek szépségéhez és jelentéséhez” – idézte az APTOR közleményét a Bihoreanul hírportál.

A Bunyitay-liget (I.C. Brătianu) melletti parkolóban a vasúti töltés támfalát egy teljesen más koncepció szerint díszítik ki 660 négyzetméteren. A Dream Big (Merj álmodni) című projektbe bevonták a nagyváradi művészközösséget is, illetve az önkormányzat turizmust népszerűsítő ügynöksége, a Visit Oradea is beszállt. A falon buborékokat fújó gyermekek láthatóak, a buborékokban pedig a vágyaik, kreativitásuk, fantáziájuk világa látható a különböző képzőművészek alkotásain keresztül. Az alkotók olyan témákból indultak ki, mint a gyermekkor, a természet, a béke, a játék, az emlékek, a jobb világban való hit, mondta el Roxana Netea. „A technika is vegyes, a projekt kiindulópontja az volt, hogy ötvözzük a stílusokat, olyan munkát hozzunk létre, ami épp a sokféleségében hatásos” – magyarázta a koordinátor.

A Dream Big című projektben minden önkéntesként jelentkező képzőművész kaphatott buborékot, amit kitölthetett a saját alkotásával – Fotó: Roxana Netea / Facebook A Dream Big című projektben minden önkéntesként jelentkező képzőművész kaphatott buborékot, amit kitölthetett a saját alkotásával – Fotó: Roxana Netea / Facebook
A Dream Big című projektben minden önkéntesként jelentkező képzőművész kaphatott buborékot, amit kitölthetett a saját alkotásával – Fotó: Roxana Netea / Facebook

A falfestményeket nem csak a hatalmas méretek miatt volt kihívás megvalósítani, hanem az esős, hűvös időjárás miatt sem. A D’Art Egyesület négy tagja naponta 11-től éjfélig dolgozott a helyszínen, mellettük pedig egymást váltották az önkéntesek, nagyjából hárman naponta.

A Dream Big című közösségi alkotást szombaton délután avatják fel, a 3-tól este 8-ig tartó ünnepi esemény része lesz egy gyermekeknek és felnőtteknek is szóló graffiti és utcai művészet műhely, a zenei hátteret pedig Dj Rubbish Ending biztosítja.

Roxana Netea szerint még bőven akadna a városban olyan szürke fal, amit utcai művészettel fel lehetne dobni. „Úgy gondolom, hogy a projektjeink nyomán nagyobb lesz a nyitottság az utcai művészet iránt, szerintem a helyi közösség is szeretne minél több hasonlót, ezt éreztem a nyilvános térben megjelenő hozzászólásokból. Miután látták, hogy mi mindennel lehet megtölteni egy szürke felületet, már igénylik, hogy máshol is otthonosabb, színesebb, esztétikusabb legyen a környezetük” – mondta.

Az ellenőrzött körülmények között művelt utcai művészetet egyre több romániai város önkormányzata támogatja. Nemrég készült el Kolozsváron is egy látványos utcai művészeti alkotás: az Ocu&Kero alkotópáros szintén a helyi részvételi költségvetés keretében nyert támogatásból valósította meg a 3D-s aszfaltrajzát a kolozsvári egyetemi bentlakások közelében található, a buliélet központjának számító, közkeletű nevén Hányingerként ismert utcában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!