Megnyílt az aszfalt a Hányinger utcában

2023. november 28. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült az Ocu&Kero alkotópáros 3D-s aszfaltrajza a kolozsvári Hegyvölgy (Piezişă) utcában. A kolozsvári egyetemi bentlakások közelében található, a buliélet központjának számító, közkeletű nevén Hányingerként ismert utca kidíszítésére a kolozsvári polgármesteri hivatal írt ki ötletpályázatot.

Az ötletpályázat első helyezettjeit 2500 dollárral díjazták, a kivitelezésre pedig 20 000 dollár értékben kötöttek velük szerződést.

Az Ocu&Kero alkotópáros a pályázati eredményhirdetés után mintegy két hónappal készült el a 3D-s graffitivel, az esős idő miatt ugyanis nehezen tudtak haladni a festéssel. Az alkotás második részét már egy sátor védelme alatt rajzolták meg.

A munka azt az érzetet kelti, mintha feltörték volna az aszfaltot, és egy földalatti világ tárulna fel alatta, világunk egy elvarázsolt tükre. Ebben a párhuzamos univerzumban pedig a fiatalok kecsesen repülnek, szárnyak helyett viszont a könyvek, a tudás és a műveltség szimbólumai emelik fel őket.

Fotó: Zsizsmann Erika / Transtelex Fotó: Zsizsmann Erika / Transtelex
Fotó: Zsizsmann Erika / Transtelex

„2023-ban ez az illusztráció egy ablak a szebb jövő felé, aminek a zöld, digitális és rugalmas oktatás az alapja, és amelyre egy jobb és igazságosabb társadalom épülhet mindenki számára” – írták az alkotók.

A városháza tájékoztatása szerint a mű elkészülte után közösségi és ismeretterjesztő eseményeket is szerveznek az utcában.

A köztéri falfestmények az utóbbi időben több romániai városban is megjelentek. Kolozsváron épp az Ocu&Kero alkotópárosnak köszönhető Horea út 33. szám alatti udvaron található tűzfalra festett hatalmas emberalak, a páros Kero Zen néven futó egyik tagja pedig színesebbé tette az Eötvös (Conștanța) utca egyik falát, a Farmec gyár területén található víztornyot, és korábban a villamosokat is. A közelmúltban az önkormányzat is több utcai művészeti kezdeményezést támogatott, ilyen volt az Eötvös (Conștanța) utcai is, amely Kolozsvár és Nantes testvérvárosi kapcsolatának a tiszteletére valósult meg, valamint a Művészet az iskolaudvaron projekt, amelynek keretében különböző iskolák egy-egy tűzfalát festették le.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!