Marosvásárhelyi könyvvásár: Vida Gábor lett az év szerzője

2023. november 18. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és ezer eurónak megfelelő pénzjutalmat vehetett át a vásár november 17-i gáláján, tájékoztat a könyvvásár szervezőinek közleménye.

Vida Gábor átveszi Káli Király Istvántól a díjat – Fotó: Marosvásárhelyi Könyvvásár
Vida Gábor átveszi Káli Király Istvántól a díjat – Fotó: Marosvásárhelyi Könyvvásár

„Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos ez, mert jó témája mindenkinek lehet, foglalkoztathat másokat is egy Ganz-turbina, a vadregényes régi Bukarest vagy a második világháború. De úgy írni, ráadásul olvasmányosan, hogy a regénynek lelke legyen, zavaros, nyughatatlan s közben mégis valamelyest ismerős, hogy értsük és átéljük az idegenségérzés és elvágyódás szorítását, a múltról való beszélés feltétlen szükségességét, ahhoz különleges képesség, tudás és írói munka szükséges” – hangzott el a laudációban.

Vida Gábor rövid kis humoros beszédében felelevenítette, hogy élete első díját is Marosvásárhelyen vehette át, mosolyogva nyugtázta, hogy jól döntött a zsűri és terelte a jelenlevők figyelmét a Látó szépirodalmi folyóiratra, arra buzdítva, hogy vegyük kezünkbe a lapot, és olvassuk a kortárs szerzőket. A közönség vastapssal jutalmazta és ismerte el a közel 30 éve Marosvásárhelyen élő író munkásságát.

A díj odaítéléséről idén is a vásár szervezői által felkért szakmai zsűri döntött. Idén Balázs Imre József, költő, irodalomkritikus, Borcsa János, irodalomkritikus, irodalomtörténész, Codău Annamária, szerkesztő, irodalomkritikus és Demeter Zsuzsa, szerkesztő, irodalomkritikus alkották a szakmai bizottságot.

Vida Gáborral a Senkiháza című regényéről korábban közöltünk nagyinterjút, ami itt olvasható, a könyvvásár szervezői pedig kisfilmet is készíttettek a szerzőről:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!