Október 27-től vetítik a romániai mozik Reisz Gábor Velencében díjazott filmjét

2023. október 20. – 12:42

Október 27-től vetítik a romániai mozik Reisz Gábor Velencében díjazott filmjét
Adonyi-Walsh Gáspár a Magyarázat mindenre című filmben – Forrás: Filmtett Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

Miután két premier előtti vetítésen bemutatkozik Kolozsváron, október 27-én több romániai településen is műsorra tűzik a mozik Reisz Gábor Velencében díjazott, Magyarázat mindenre című harmadik nagyjátékfilmjét, közölte a film romániai forgalmazója, a Filmtett Egyesület.

A Budapesten játszódó film története szerint a gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. „Reisz harmadik nagyjátékfilmje ugyan szatirikusan mutatja be a végletekig polarizált társadalmunkat, az ujjal mutogatás helyett azonban megértésre törekszik” – olvasható a filmről a Telex kritikájában.

Reisz Gábor állami támogatás nélkül készült harmadik nagyjátékfilmjét az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíjával tüntette ki a nemzetközi zsűri. A film forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írta, producere Berkes Júlia, fontosabb szerepeit Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza és Kizlinger Lilla játssza.

A filmet október 24-én és 25-én, kedden és szerdán közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen lehet megnézni a kolozsvári Győzelem moziban. Mindkét vetítésen jelen lesz a film rendezője, Reisz Gábor, egyik hangmestere, Balogh Péter, valamint az erdélyi Hatházi Rebeka, akinek ez az első nagyjátékfilmes szerepe, és akivel nemrég interjút közölt a Transtelex.

A két díszvetítést követően, október 27-étől rendszeresen játssza a filmet a kolozsvári Győzelem mozi és a Művész mozi is, ezen kívül a csíkszeredai Csíki mozi, a sepsiszentgyörgyi Művész mozi és a temesvári Győzelem mozi is. A bukaresti Román Parasztmúzeum mozija november 1-jétől ütemezett be rendszeres vetítéseket a filmből, és a Magyarázat mindenre lesz a marosvásárhelyi AlterNative Nemzetközi Rövidfilm zárófilmje.

A filmet egyszeri vetítésen meg lehet még nézni Nagyszebenben az ESTE Film sorozat részeként, a brassói Astra moziban, valamint az aradi Művész moziban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!