Az Erdélyi Történeti Múzeum megmutatta, milyen új székhelyet képzel el Szászfenesre

2023. szeptember 4. – 13:00

Az Erdélyi Történeti Múzeum megmutatta, milyen új székhelyet képzel el Szászfenesre
Forrás: MNIT

Másolás

Vágólapra másolva

Az Erdélyi Történeti Múzeum bemutatta, hogy milyen múzeumot képzelt el az országos helyreállítási tervből Szászfenesre.

A múzeum tájékoztatása szerint már elindították a projektet, amelynek célja egy modern múzeumi tér felépítése. Állításuk szerint egy olyan múzeumkomplexumot terveznek, amelynek középpontjában a szellemi és tárgyi örökség kutatása, állagmegóvása, restaurálása és bemutatása áll, valamint Erdély történelmi értékeinek a megismertetése. Ennek megfelelően a háromszintes épületben a kiállítóterek mellett konzerváló-restauráló laboratóriumok, múzeumpedagógiai termek, többfunkciós rendezvénytermek, multimédiás szoba, kávézó, könyvtár és szuvenírbolt is helyet kap. Úgy tervezik, hogy az Erdélyi Történeti Galéria az egész család szabadidős terévé válhat.

A közleményben azt is megjegyzik, hogy az Erdélyi Történeti Múzeumnak jelenleg mintegy 450 ezer régészeti, történelmi, numizmatikai és művészeti (mű)tárgya/ emléke van, így az ország egyik legnagyobb és legfontosabb múzeuma. Ehhez képest a múzeum jelenlegi székhelyén, a kolozsvári Karolina-téren található épületben nagyon kevés műtárgy van kiállítva, a raktárhelyek és a tároláshoz megfelelő körülmények sem adottak. A múzeum már régóta tervezi a bővítést, amelyre az országos helyreállítási tervvel (PNRR) nyílt végül lehetőség.

A projekt összértéke 145,8 millió lej, és a jelenlegi állás szerint 2026. június 30-ig kell befejezni a kivitelezését. A szászfenesi Erdélyi Történeti Galéria az országos helyreállítási terv legnagyobb erdélyi beruházása turisztikai és kulturális téren.

Az Erdélyi Történeti Galéria látványtervei – Forrás: MNIT
Az Erdélyi Történeti Galéria látványtervei – Forrás: MNIT

Az európai beruházások és projektek minisztériuma kilenc emlékmúzeum létrejöttét finanszírozta volna az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként. Ezek közül lett volna az egyik a marosvásárhelyi fotómúzeum, amely úgy tűnik, hogy ebből a forrásból nem fog elkészülni.

Az említetteken kívül a következő múzeumok készülnek a helyreállítási tervből: az 1989-es forradalom eseményeit felidéző útvonal Temesváron, a máramarosszigeti börtönmúzeum, a kilakoltatást és az erőltetett iparosítást bemutató múzeum Szatmárnémetiben, a nagyenyedi „rabok gödre” börtöntemetőről szóló kiállítás, a kommunista diktatúra kegyetlenségeit bemutató múzeum Sepsiszentgyörgyön, a bukaresti holokausztmúzeum és a Râmnicu Sărat-i Csend Börtöne.

A Temesvárra tervezett, az 1989-es forradalom eseményeinek ismertetésére épülő útvonal is jól halad a megvalósulás felé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!