80 éves korában elhunyt Toto Cutugno

2023. augusztus 22. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Toto Cutugno 1983-ban lett világsztár, miután óriási sikert aratott Lasciatemi cantare című slágerével. 1990-ben megnyerte az Eurovíziós Dalversenyt is. Több mint százmillió lemezt adott el, ő volt az egyik legsikeresebb olasz énekes.

Toto Cutugno Fosdinovóban született, születése után a család La Speziába költözött. Zenei pályafutását dobosként kezdte, majd később Lino Lositóval és Mario Limongellivel együtt megalakította az Albatros nevű italo disco zenekart. Dalszerzői karrierjét is elkezdte, közreműködött Joe Dassin francia-amerikai énekes legismertebb dalai közül néhányban, mint a L'été indien, az Et si tu n'existais pas és a Le Jardin du Luxembourg dalok komponálásában, és társszerzője volt a Dalida néhány nagysikerű dalának.

1976-ban az Albatros együttes először vett részt a Sanremói Zenei Fesztiválon, ahol a harmadik helyen végzett a Volo 504 című dallal. A Santamaria De Portugal című dallal elért újabb listasikert követően az Albatros gyakorlatilag feloszlott, Cutugno pedig szólókarrierjére koncentrált.

1980-ban Cutugno visszatért a Sanremói Zenei Fesztiválra, és a Solo noi című dallal megnyerte a versenyt. Cutugno fesztiválhoz való kötődése azonban leginkább az 1983-ban bemutatott L'italiano/ Lasciatemi cantare („Az olasz/ hagyjatok énekelni”) című daláról maradt emlékezetes. A L'italiano eredetileg Adriano Celentano számára készült, aki azonban nem volt hajlandó elénekelni a dalt, de mivel a dal Olaszország néhány legnépszerűbb társadalmi vonását foglalja össze, nagyon népszerűvé tette a dalt a külföldön élő olaszok körében. Bár a dal csak az ötödik helyen végzett Sanremóban, Cutugno legnagyobb nemzetközi slágerévé vált.

Cutugno még hat alkalommal végzett a második helyen a Sanremo fesztiválon: 1984-ben a Serenata („Szerenád”) című dallal; 1987-ben a Figli („Fiai” vagy „Gyermekek”); 1988-ban az Emozioni („Érzelmek”); 1989-ben a Le mamme („Anyák”) című dallal; 1990-ben a Gli amori („Szerelmek”, de Ray Charles verziójában a „Good Love Gone Bad” címet viseli); és 2005-ben Annalisa Minettivel a Come noi nessuno al mondo („Nincs más a világon, mint mi”) című dallal. Toto Cutugno összesen 13 alkalommal vett részt a fesztiválon.

2007-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála, de úgy tűnt, hogy sikerült legyőznie a daganatos betegséget, és visszanyerte egészségét. Sajnos néhány év múlva a rák kiújult, és a betegség okozta szövődmények miatt az énekes 2023. augusztus 22-én elhunyt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!