Múzeumok éjszakáját szerveznek a falvakban, hogy a vidéki kulturális örökség értékeit mutassák be

2023. június 23. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Múzeumok Országos Hálózata (RMOH), a romániai Múzeumok Éjszakája szervezője ma új projektet jelentett be: Múzeumok éjszakája a falvakban vagy Vidéki éjszaka címen.

A közleményben arról írnak, hogy az első kiadásra 2023-ban szeptember 2-án kerül sor és kizárólag a romániai falvakban és községekben található múzeumokat, gyűjteményeket és emlékházakat célozza meg, amelyek egy része közintézmények (múzeumi komplexumok, megyei múzeumok stb.) felügyelete alatt áll, más részük pedig magán- vagy nem kormányzati forrásból finanszírozva működik.

"A Romániai Múzeumok Országos Hálózata ezzel a debütáló programmal a vidéki múzeumokat, gyűjteményeket, emlékházakat és kulturális örökségi helyszíneket célozza meg. A nagy örökségi értékkel bíró templomok és erődített templomok, vidéki várak és kastélyok, gazdag és értékes vallásos műgyűjteménnyel rendelkező kolostorok, kastélyok és udvarházak vagy a nagyközönség számára is nyitott régészeti lelőhelyek látogatására is invitáljuk a nagyközönséget" – ismertette a projektet Dragoș Neamu, a Nemzetközi Kapcsolatok és Kulturális Projektek Osztályának koordinátora, a Múzeumok éjszakája a falvakban program vezetője.

A kiadás a vidéki kulturális örökség felértékelésével foglalkozó szervezetekkel partnerségben valósul meg, amelyek projekteket dolgoztak ki a falusi múzeumok számára.

Az eseményt elvileg a Múzeumok Éjszakája alkalmából az RMOH által alkalmazott promóciós és reprezentációs logika szerint szervezik meg. Az RMOH tagmúzeumait, és nem csak azokat, amelyeknek vidéki emlékházaik vagy múzeumaik vannak, arra kérik, hogy az első kiadáson vegyenek részt mindezen múzeumi egységükkel együtt, hogy a projekt sikerét már a kezdetektől fogva biztosítsák.

A projekt lényege, hogy a vidéki múzeumok gyűjteményeit fellendítse és értékesebbé, valamint a nagyközönség számára ismertebbé tegye.

A cél olyan kulturális szokások kialakítása, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vidék vonzóbbá váljon a turisták számára. A romániai községek és falvak világában számos ilyen múzeumi egység működik, amelyekről sajnos még senki sem hallott" – mondták a szervezők.

A csatlakozni kívánó szervezetek a [email protected] e-mail címen igényelhetnek regisztrációs űrlapot. A regisztrációs időszak június 22. és 2023. július 25. között tart.

A Múzeumok éjszakája a falvakban első kiadása során a programban regisztrált szervezetek a nightofmuseums.org (jelenleg frissülés alatt álló) platformon való népszerűsítésben és képviseletben részesülnek, amely tájékoztatást nyújt a szeptember 2-án országszerte megrendezésre kerülő eseményekről, tevékenységekről és projektekről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!