Létrejön a Romániai Romák Történelmi és Kulturális Múzeuma

2023. június 20. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a Romániai Romák Történelmi és Kulturális Múzeumának létrehozásáról szóló törvénytervezetet, írja az Agerpres.

A tervezet szerint a múzeum célja a romániai romák történelmének, kultúrájának és hagyományainak bemutatása és népszerűsítése, a román társadalom fejlődéséhez és modernizációjához való hozzájárulásuk tudatosítása itthon és külföldön, a rabszolgasorba taszítás és a transznisztriai deportálás áldozatai emlékének védelme, valamint a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem.

A múzeum gyűjteményét más állami vagy magánintézményekkel, hazai és külföldi civil szervezetekkel együttműködve a Roma Pártok Pro-Európa Egyesülete hozza létre, de helyet kapnak benne átruházásokból, adományokból és felvásárlásokból származó darabok is.

A múzeum feladatai közé tartozik a romák történetével kapcsolatos dokumentumok és tanúvallomások gyűjtése; oktatási és kutatási programok és/vagy projektek, képzések és tanfolyamok kidolgozása, koordinálása ezen a területen; tanulmányok készítése és kutatások lebonyolítása belföldön és külföldön a romák történetéről, a rabszolgasorba taszításukról és a transznisztriai roma közösség deportálásáról; tudományos- kutatási tevékenységek, konferenciák, kiállítások, tapasztalatcserék és szemináriumok szervezése tájékoztató-oktató jelleggel, többek között nemzetközi együttműködés és részvétel révén.

A jogszabályjavaslat szerint a nemzeti jelentőségűnek minősített közintézmény az Országos Roma Ügynökség fennhatósága alatt működik, és igazgatótanácsának tagja a romák parlamenti képviselője.

A törvénytervezet kezdeményezője, Cătălin Manea roma képviselő történelmi jelentőségűnek nevezte a képviselőház szavazatát. Szerinte a jogszabályjavaslat elfogadása azt jelzi, Románia elismeri a romák történelmének, kultúrájának és hagyományainak értékeit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!