Erdélyi bemutató körúton a frissen megjelent TGM-kötetek

2023. június 8. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Kijárat és a Kalligram Kiadó gondozásában két Tamás Gáspár Miklós-kötet jelent meg, mindkettő Sipos Balázs szerkesztésében és jegyzeteivel. A két válogatás párhuzamosan készült, egyszerre jelent meg, és közös könyvbemutatók alkalmával mutatják be Miskolcon, Erdélyben három helyszínen (Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában, június 14-16.), végül pedig Budapesten.

  • Tamás Gáspár Miklós: A túlsó pólus. Utolsó írások a filozófiai politikáról. Szerkesztette és a jegyzeteket írta Sipos Balázs. Kijárat, Budapest, 2023.
  • Tamás Gáspár Miklós: Világvége I. A korszellem dúdol. Szerkesztette és a jegyzeteket írta Sipos Balázs. Kalligram, Budapest, 2023.

A kolozsvári bemutatót a tranzit.ro szervezi. Sipos Balázs, a kötetek szerkesztője, moderálja a kerekasztal-beszélgetést, amelyen részt vesznek Kulcsár Árpád és Parászka Boróka újságírók, Szigeti Attila filozófus, a BBTE Magyar Filozófiai Intézetének oktatója, és Szilágyi Botond az intézet doktorandusza. Az eseményre június 14-én kerül sor 18 órától a tranzit.ro kolozsvári székhelyén (Napoca u., 16. szám, I. emelet).

Gyergyószentmiklóson június 15-én 16 órától a Yourlivingroomban (Gábor Áron utca 8.) rendezik meg a beszélgetést. Egyébként az eseményt az Agyflex csoport szervezi, amely középiskolásokat, fiatal felnőtteket, tanárokat tömörít. Mi a fiatalok szerepe a társadalmi és kulturális megújulásban? Hogyan viszonyulnak az új generációk a klasszikus és nemzeti műveltséghez? Mit jelent számukra a forradalmiság és a lázadás? Ezeket a kérdéseket járja körül Sipos Balázs szerkesztő és Borbély András költő, kritikus.

Az erdélyi turné utolsó állomása Csíkszereda, ahol a Csíki Játékszín előterébe várják az érdeklődőket június 16-án, 17.30-as kezdettel. A moderátor ez alkalommal is Sipos Balázs szerkesztő.

Frissítés 2023.06.12.: Egy marosvásárhelyi állomással bővült a frissen megjelent TGM köteteket bemutató erdélyi körút. Az esemény időpontja és helyszíne: Június 17. (szombat), Marosvásárhely, Gemma Book Café. A köteteket bemutatja szerkesztőjük, Sipos Balázs. Szervezők és beszélgetőtársak: Ungvári Zrínyi Imre, egyetemi oktató, Magyar Filozófiai Intézet, BBTE; Szilágyi Botond, doktorandusz, Magyar Filozófiai Intézet, BBTE; Gál József, fordító (Marosvásárhely).

A kötetek

A Kijárat Kiadó gondozásában megjelenő A túlsó pólus Tamás Gáspár Miklós élete utolsó éveiben keletkezett nagy hatású politikafilozófiai munkáit tartalmazza, többek között az „Öt tanács a hazának” című esszét és a „Beszéd a félelem nélküli beszédről” című előadást. A filozófus a kétezres évektől az „antikapitalista radikalizmus filozófiai politikájával” kísérletezett, élete végén pedig a hegeli „túlsó pólust”, az ember társadalmi önállóságának lehetőségeit fürkészte. A kötet különlegessége, hogy a szerző kései írásai mellett közli a Bürök című folyóirat alapítására felhívó emlékezetes körlevelét, valamint utolsó kézírásos munkajegyzeteit.

A Világvége első kötete, amint már beszámoltunk róla, Tamás Gáspár Miklós Kalligram Kiadónál megjelenő életműkiadásának első darabja, és a szerző 2000–2010 között írt, főként magyarországi politikai, kulturális, gazdasági jelenségeket vizsgáló szövegeiből válogat. A jelen krónikájaként olvasható írások a Kádár-korszak és a rendszerváltás örökségét, a 2001. szeptember 11-i terrortámadást és az iraki háborút, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok ígéreteit és botrányos kudarcát, a magyar szocializmus neoliberális fordulatát és a jóléti állam leépítését, a 2008-as gazdasági világválságot és kezelését, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapozását tárgyalják, megmutatva, miként terjed a posztfasizmus a későkapitalizmus páncélozott burkában, de fel-felvillantva a valódi demokrácia és kommunizmus gondolatát is – a távoli horizonton.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!