Erdélyi bemutató körúton a frissen megjelent TGM-kötetek

2023. június 8. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Kijárat és a Kalligram Kiadó gondozásában két Tamás Gáspár Miklós-kötet jelent meg, mindkettő Sipos Balázs szerkesztésében és jegyzeteivel. A két válogatás párhuzamosan készült, egyszerre jelent meg, és közös könyvbemutatók alkalmával mutatják be Miskolcon, Erdélyben három helyszínen (Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában, június 14-16.), végül pedig Budapesten.

  • Tamás Gáspár Miklós: A túlsó pólus. Utolsó írások a filozófiai politikáról. Szerkesztette és a jegyzeteket írta Sipos Balázs. Kijárat, Budapest, 2023.
  • Tamás Gáspár Miklós: Világvége I. A korszellem dúdol. Szerkesztette és a jegyzeteket írta Sipos Balázs. Kalligram, Budapest, 2023.

A kolozsvári bemutatót a tranzit.ro szervezi. Sipos Balázs, a kötetek szerkesztője, moderálja a kerekasztal-beszélgetést, amelyen részt vesznek Kulcsár Árpád és Parászka Boróka újságírók, Szigeti Attila filozófus, a BBTE Magyar Filozófiai Intézetének oktatója, és Szilágyi Botond az intézet doktorandusza. Az eseményre június 14-én kerül sor 18 órától a tranzit.ro kolozsvári székhelyén (Napoca u., 16. szám, I. emelet).

Gyergyószentmiklóson június 15-én 16 órától a Yourlivingroomban (Gábor Áron utca 8.) rendezik meg a beszélgetést. Egyébként az eseményt az Agyflex csoport szervezi, amely középiskolásokat, fiatal felnőtteket, tanárokat tömörít. Mi a fiatalok szerepe a társadalmi és kulturális megújulásban? Hogyan viszonyulnak az új generációk a klasszikus és nemzeti műveltséghez? Mit jelent számukra a forradalmiság és a lázadás? Ezeket a kérdéseket járja körül Sipos Balázs szerkesztő és Borbély András költő, kritikus.

Az erdélyi turné utolsó állomása Csíkszereda, ahol a Csíki Játékszín előterébe várják az érdeklődőket június 16-án, 17.30-as kezdettel. A moderátor ez alkalommal is Sipos Balázs szerkesztő.

Frissítés 2023.06.12.: Egy marosvásárhelyi állomással bővült a frissen megjelent TGM köteteket bemutató erdélyi körút. Az esemény időpontja és helyszíne: Június 17. (szombat), Marosvásárhely, Gemma Book Café. A köteteket bemutatja szerkesztőjük, Sipos Balázs. Szervezők és beszélgetőtársak: Ungvári Zrínyi Imre, egyetemi oktató, Magyar Filozófiai Intézet, BBTE; Szilágyi Botond, doktorandusz, Magyar Filozófiai Intézet, BBTE; Gál József, fordító (Marosvásárhely).

A kötetek

A Kijárat Kiadó gondozásában megjelenő A túlsó pólus Tamás Gáspár Miklós élete utolsó éveiben keletkezett nagy hatású politikafilozófiai munkáit tartalmazza, többek között az „Öt tanács a hazának” című esszét és a „Beszéd a félelem nélküli beszédről” című előadást. A filozófus a kétezres évektől az „antikapitalista radikalizmus filozófiai politikájával” kísérletezett, élete végén pedig a hegeli „túlsó pólust”, az ember társadalmi önállóságának lehetőségeit fürkészte. A kötet különlegessége, hogy a szerző kései írásai mellett közli a Bürök című folyóirat alapítására felhívó emlékezetes körlevelét, valamint utolsó kézírásos munkajegyzeteit.

A Világvége első kötete, amint már beszámoltunk róla, Tamás Gáspár Miklós Kalligram Kiadónál megjelenő életműkiadásának első darabja, és a szerző 2000–2010 között írt, főként magyarországi politikai, kulturális, gazdasági jelenségeket vizsgáló szövegeiből válogat. A jelen krónikájaként olvasható írások a Kádár-korszak és a rendszerváltás örökségét, a 2001. szeptember 11-i terrortámadást és az iraki háborút, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok ígéreteit és botrányos kudarcát, a magyar szocializmus neoliberális fordulatát és a jóléti állam leépítését, a 2008-as gazdasági világválságot és kezelését, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapozását tárgyalják, megmutatva, miként terjed a posztfasizmus a későkapitalizmus páncélozott burkában, de fel-felvillantva a valódi demokrácia és kommunizmus gondolatát is – a távoli horizonton.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!