Artisjus Irodalmi Díjat kapott Visky András a Kitelepítés című regényéért

2023. június 6. – 11:46

Artisjus Irodalmi Díjat kapott Visky András a Kitelepítés című regényéért
Fotó: OROSZ ANETT / Jelenkor Kiadó Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Visky András a Kitelepítés című regényéért vehette át hétfőn az Artisjus Irodalmi Díjat.

„Nem lényegtelen, mi mindent írt, dramatizált, kutatott mindezidáig Visky András – és háttérbe szorul mégis sok és fontos alkotása, mivel minden a Kitelepítés árnyékába kerül. Visky meg tudta csinálni azt a könyvet, amelyre egész írói pályáján készült, talált hozzá nyelvet és formát, felidézett, megformált és keresett hozzá emlékeket, teremtett emlékezetes irodalmi alakokat, nehezen felejthető családot és lágerközösséget. Mert hiába az ő családja ez, most már az olvasóké is – a személyes története pedig arra késztet minket, kezdjünk beszélgetni a regénnyel, gondolkozzunk vele együtt sorsról és megbocsátásról, bosszúról és szerelemről, erőről és gyengeségről” – írta laudációjában Szilágyi Zsófia a 2023-as Artisjus Irodalmi Díj próza kategóriájának díjazottjáról.

Visky regénye a kommunista diktatúra brutalitását dolgozza fel. A szerző még kétéves sem volt, amikor anyjával és hat testvérével együtt deportálták. A román gulágon – anyjának köszönhetően – napi szinten bibliai történeteket hallott, amelyek szorosan egybeforrtak a saját tapasztalataival. Szülei kiállása, a lágerélmények, a bibliai tanítások alakították ki azt a világnézetet, amelyhez Visky ma is ragaszkodik. Ennek egyik sarokköve az a szabály, hogy nem szabad vallásosan ragaszkodni a hatalomhoz, és nem szabad kritikátlanul támogatni egyetlen uralmi rendszert sem, mert csak így tudjuk megőrizni egyéni és közösségi szabadságunkat is, írtuk Visky Andrással, a könyve kapcsán készített interjúnk felvezetőjében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!