Nyolc év után újra látogatható a Szeben megyei szászalmádi erődtemplom

2023. május 1. – 13:09

Nyolc év után újra látogatható a Szeben megyei szászalmádi erődtemplom
Fotó: turnulsfatului.ro

Másolás

Vágólapra másolva

8 év restaurálás után újra megnyílik a látogatók előtt a szászalmádi erődtemplom Szeben megyében, írja a G4media.

A Szászalmádi Erődített Templomegyüttes 2015 óta nem járhatták be a turisták, miután átfogó restaurálási folyamat kezdődött. Alexandra Lăcătuș, a turisták fogadásáért és a komplexum munkálatainak felelőse azt mondta, a munkálatok előtt a templom siralmas állapotban volt. Azóta azonban a külső falakat és a négy tornyot restaurálták, és nemrégiben elkészült a templomtér is. Május 1-től kezdve pedig a nagyközönség is megnézheti magának, hogy milyen változások történtek az elmúlt 8 év alatt.

Az erődtemplomhoz érkező látogatók: túrázhatnak a gyönyörű természeti környezetben, megcsodálhatják az erődöt, felmehetnek a felújított tornyok tetejébe, és felfedezhetik a helyi történelmi múzeumot, kizárólag helyi ételeket és a községből gyűjtött alapanyagokat fogyaszthatnak, este pedig a Mihai Eminescu Alapítvány által felújított két szász ház egyikében szállhatnak meg.

Ahogy a szebeni turisztikai lapból megtudhatjuk, a templom a település fölött épült a legmagasabb domb tetején. Az építkezést a XIV. században kezdték, de az erődítményt két évszázaddal később alakították ki. A karzatot a XVI. században megemelték, megerősítették, és lőrésekkel látták el. Így el is kezdődött a templom erődítéssé való átalakítása. A mennyezetet hálóboltozat díszítette a XIX. századig, amikor ezt lebontották ,és az északi és nyugati oldalhajók fölött erkélyeket építettek. A kaputorony a templomegyüttes keleti részén épült, és azt merőleges lőrésekkel látták el. Megtalálták egy csapózár szerkezetének maradványait. A templom védőfalán négy védelmi tornyot építettek, mindegyik egy-egy égtájnak felel meg.

Bővebben az erődtoronyról a honlapon olvashatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!