Nyolc év után újra látogatható a Szeben megyei szászalmádi erődtemplom

2023. május 1. – 13:09

Nyolc év után újra látogatható a Szeben megyei szászalmádi erődtemplom
Fotó: turnulsfatului.ro

Másolás

Vágólapra másolva

8 év restaurálás után újra megnyílik a látogatók előtt a szászalmádi erődtemplom Szeben megyében, írja a G4media.

A Szászalmádi Erődített Templomegyüttes 2015 óta nem járhatták be a turisták, miután átfogó restaurálási folyamat kezdődött. Alexandra Lăcătuș, a turisták fogadásáért és a komplexum munkálatainak felelőse azt mondta, a munkálatok előtt a templom siralmas állapotban volt. Azóta azonban a külső falakat és a négy tornyot restaurálták, és nemrégiben elkészült a templomtér is. Május 1-től kezdve pedig a nagyközönség is megnézheti magának, hogy milyen változások történtek az elmúlt 8 év alatt.

Az erődtemplomhoz érkező látogatók: túrázhatnak a gyönyörű természeti környezetben, megcsodálhatják az erődöt, felmehetnek a felújított tornyok tetejébe, és felfedezhetik a helyi történelmi múzeumot, kizárólag helyi ételeket és a községből gyűjtött alapanyagokat fogyaszthatnak, este pedig a Mihai Eminescu Alapítvány által felújított két szász ház egyikében szállhatnak meg.

Ahogy a szebeni turisztikai lapból megtudhatjuk, a templom a település fölött épült a legmagasabb domb tetején. Az építkezést a XIV. században kezdték, de az erődítményt két évszázaddal később alakították ki. A karzatot a XVI. században megemelték, megerősítették, és lőrésekkel látták el. Így el is kezdődött a templom erődítéssé való átalakítása. A mennyezetet hálóboltozat díszítette a XIX. századig, amikor ezt lebontották ,és az északi és nyugati oldalhajók fölött erkélyeket építettek. A kaputorony a templomegyüttes keleti részén épült, és azt merőleges lőrésekkel látták el. Megtalálták egy csapózár szerkezetének maradványait. A templom védőfalán négy védelmi tornyot építettek, mindegyik egy-egy égtájnak felel meg.

Bővebben az erődtoronyról a honlapon olvashatnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!