Nagyszabású nyitókoncerttel, újcirkuszi produkcióval, színházi előadásokkal indul a Szent György Napok

2023. március 16. – 14:57

Nagyszabású nyitókoncerttel, újcirkuszi produkcióval, színházi előadásokkal indul a Szent György Napok
Fotó: Kristó-Gothárd Hunor / Szent György Napok

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nagyszabású nyitókoncert, egy világszintű újcirkuszi produkció, két színházi és két táncelőadás, egy musical, valamint egy zenés stand-up, egy workshop és öt bábelőadás – így összegezte a 38 nap múlva esedékes Szent György Napok kulturális hetének programkínálatát Erdély András, a rendezvény szóvivője.

Április a sepsiszentgyörgyiek számára az elmúlt harminc évben a város ünnepét és legnagyobb rendezvénysorozatát, a Szent György Napokat is jelentette. Az április 23-30. között esedékes eseménysorozat sajtótájékoztatóján az előadások felét ismertette Erdei Anita, a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetője, Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház vezetője és Szilágyi Herbert Zsolt, a Szent György Napok nyitókoncertjének zenei vezetője a Tamási Áron Színház előterében.

A szervezők több korosztályt szeretnének megszólítani, és színes programkínálatot ígértek, amelyeknek csak az első felét képezik a csütörtökön bejelentett előadások.

A nyitókoncerten Giuseppe Verdi Requiemjét mintegy 170 művész fogja előadni Werner Gábor budapesti karnagy vezetésével április 23-án, vasárnap este 7 órától. Egy belépő 60 lejbe kerül, a kedvezményes jegyekért 30 lejt kell fizetni.

Szilágyi Herbert Zsolt a Requiem kapcsán azt mondta, monumentális egyházzenei alkotás, amely bár a kor legnagyobb alkotóinak közös produkciójának és egyben gyászmisének indult, kezdetektől főként koncertdarabként adták elő, hiszen túlnő a szertartás keretein. Több szakember egybehangzó véleménye szerint ez a legszebb vokálszimfonikus zenemű.

Külön öröm számomra, hogy sikerült bevonnunk az együttesbe a Plugor Sándor Művészeti Líceum több tanulóját, akik most megtapasztalhatják, hogy mit jelent egy igazi szimfonikus zenekarban játszani

– jegyezte meg a nyitókoncert zenei vezetője.

Jegyeket több előadásra, a Sepsi Arénában megszervezett nyitókoncertre, a My Landre, a Hegedűs a háztetőnre és a zenés stand-up előadásra péntek reggel 8 órától lehet kapni az eventim.ro honlapon, illetve személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1.). Kedvezményes belépőkre a tanulók, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok jogosultak.

A Szent György Napok önkénteseket is keres, erre a feladatra március 30-áig lehet jelentkezni.

Az előadások:

  • Csíki Játékszín: Hegedűs a háztetőn, r.: Erwin Șimșensohn, április 25., 18:00, Tamási Áron Színház nagyterme
  • Mozsikácska lemezbemutató koncert: Ipicsapa (3+), április 24., 17:00. Tamási Áron Színház, Kamaraterem
  • Tamási Áron Színház: Amikor telihold ragyog a turkáló felett, r.: Radu Afrim, április 24., 18:00 Tamási Áron Színház nagyterme
  • Brighella Bábszínház: G. Szász Ilona: Tótágas, avagy bolond mesék (4+), r.: Bartal Kiss Rita, április 24., 18:00, Április 25., 10:00, 12:00. Cimborák Bábstúdió
  • Cimborák Bábszínház: Csillagpalota (1+), r.: Benkő Éva, Péter Orsolya, április 26., 10:00, 11:30. Cimborák Bábstúdió
  • Cimborák Bábszínház: Feketeország (5+), r.: Vajda Zsuzsanna, április 27., 11:00, 18:00, Cimborák Bábstúdió
  • Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház: Gabi és a repülő nagypapa (5+), r.: Vidovszky György, április 26., 12:00, 14:00. Tamási Áron Színház nagyterme
  • Andrei Mureșanu Színház: Privitor, r.: Andrea Gavriliu, április 25., 19:00. Andrei Mureșanu Színház
  • Gong Színház: Vaca Rosalinda (Rosalinda tehén) (5+), r.: Eliza Păuna, április 27., 11:00, 14:00, Andrei Mureșanu Színház
  • Zenés stand-up comedy: Vilmányi Benett: 1V1 (HU) (14+), április 25., 19:00, Tamási Áron Színház, Kamaraterem
  • Színjátszó workshop: Vilmányi Benett: 1V1 Fogcsi, április 25., 15:00, Tamási Áron Színház, Kamaraterem
  • Folklór előadás: Etnofolcloric Plăieșii Táncegyüttes (MD), április 27., 19:00, Tamási Áron Színház nagyterme
  • Háromszék Táncegyüttes: Tragédia (14+), r.: Könczei Árpád, április 27., 19:00, Háromszék Táncstúdió
  • Recirquel (HU): My Land, április 26., Sepsi Aréna, 20:00.

A Vági Bence által rendezett Recirquel: My Land világszintű újcirkuszi produkció kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az előadás az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba, és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A produkció nemcsak műfaji szempontból tekinthető unikálisnak: ez a Recirquel első olyan darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence hét, a maga zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!