Szász Attila a 65 éves Marosvásárhelyi Rádióról: Az online jelenlétre is ugyanúgy odafigyelünk

2023. március 3. – 16:40

Szász Attila a 65 éves Marosvásárhelyi Rádióról: Az online jelenlétre is ugyanúgy odafigyelünk
Szász Attila – Fotó: Marosvásárhelyi Rádió

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a diktatúra legsötétebb éveiben, 1985 és 1989 között hallgatott a Marosvásárhelyi Rádió, de 10 éve már 24 órás adást gyártanak és folyamatosan követik azokat a trendeket, amelyek korszerűvé, napra késszé teszik tartalmaikat, mondta el a magyar szerkesztőség vezetője, hangsúlyozva, hogy nemcsak a műsorgyártás, hanem a közösségi életben való aktív részvétel is egyedivé teszi a teljes Székelyföldet lefedő rádióadót. Március 8., 11. és 12-én három nagyszabású rendezvényre várják a hallgatókat, hogy közösen ünnepeljenek.

65 éve működik a Marosvásárhelyi Rádió, amely először magyar nyelven sugárzott adásokat, de rövidesen jelentkezett román nyelvű tartalommal is. A diktatúra utolsó éveiben bezárták a regionális adót, de a '89-es fordulatot követően újraindították, és most már 10 éve egésznapos magyar nyelvű adása van, ez egy igazi korszakváltást jelentett a rádió történetében.

Szász Attila főszerkesztő-helyettes a Transtelex megkeresésére elmondta, folyamatosan arra törekednek, hogy a kortárs igényeket elégítsék ki.

Meggyőződése, a korszerű rádiózásé a jövő, ezért könnyen hozzáférhető, fogyasztható és ugyanakkor minőségi tartalmat kell nyújtani.

A Marosvásárhelyi Rádió sugárzási körzete a teljes Székelyföldet lefedi: Maros, Hargita és Kovászna megyéket, de hallgatják ezen a régión túl is, és – amint szász Attilától megtudtuk –, az online rádiózásnak köszönhetően Románián kívülről is bekapcsolódnak hallgatók. A sokszínű célközönség miatt arra törekednek, hogy minden egyben szolgáltatást nyújtsanak, igyekeznek közösségük minden rétegéhez szólni és megszólítani korosztálytól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül minden hallgatót.

„Vidékiek, városiak, idősek és fiatalok, képzettek és kevésbé képzettek, tehetősebb és szerényebb anyagi lehetőségekkel bírók egyaránt megtalálják a számukra releváns tartalmat, illetve ők maguk helyet kapnak műsorainkban” – emelte ki a magyar szerkesztőség vezetője.

Az online jelenlét folyamatos bővítésére összpontosítanak a legtöbbet, részletezte Szász, mivel a médiafogyasztási szokások alakulása azt mutatja, a rádióhallgatás ebbe az irányba tolódott el. Ez nem azt jelenti, hogy hanyagolják a földi sugárzású frekvenciákat, hanem párhuzamosan próbálják a kétféle jelenlétet, nem egymással szemben, hanem egymás mellett erősíteni.

A frekvencia hálózat folyamatos bővítése mellett az online fejlesztésekre is odafigyelnek. A Marosvásárhelyi Rádió honlapja, a telefonos applikáció, a Facebook- és Instagram-oldalak, a Spotify és Youtube-csatornákat folyamatosan fejleszti a rádió szerkesztői gárdája és műszaki csapata. A Transtelex kérdésére Szász elmondta, hogy jelenleg 20 alkalmazott szerkesztő és riporter, valamint 10 külső munkatárs dolgozik a tartalomgyártásban, akiket műszaki kollégák segítenek.

A szerkesztőség vezetője fontosnak tartotta kiemelni, hogy nemcsak tartalmat gyártanak, hanem eseményeket generálnak, problémákat tematizálnak, és tevőleges részt vállalnak a közösségi életben. Ehhez kapcsolódóan említette a Kotta, Közösen kitakarítjuk, Gurul a rádió című projektjeiket, illetve a hangoskönyves vállalkozásukat, amely nyomán szépirodalmi műveket ültetnek át hangzó változatba professzionális szinten. De ide sorolhatók a szociális és környezettudatosító kampányaik, illetve a marosvásárhelyi és a térség más kulturális intézményeivel való szoros együttműködésnek köszönhető események, előadások, projektek.

Maga is megrögzött sportoló lévén, Szász Attila nem felejtette el hangsúlyozni, hogy a sportban is próbálnak élen járni, ugyanis 2012-től a szerkesztőség munkatársai jelen voltak a téli és nyári olimpiai játékokon, rengeteg nemzetközi versenyről tudósítottak a helyszínről vagy közvetítettek élőben.

A két kerek évfordulót ezúttal három rendezvénnyel fogják megünnepelni.

Március 8-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával közösen születésnapi rádiómaratont szerveznek, és reggel 7-től este 6 óráig nyílt (nő)napra várják a hallgatókat a színházba, ahol az élő műsorokat a színház nagyszínpadáról közvetítik. Be lehet ülni a nézőtérre, és élőben megfigyelni, hogy készül egy rádióadás, de lehet találkozni a kedvenc rádiós műsorkészítőkkel is, illetve élő zene és koncert is lesz, amit a helyszínen lehet követni.

Aztán március 11-én ünnepi gálakoncert lesz 18 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, ahol a Román Rádiótársaság Big Band & New Vegas Show zenekara lép fel, amely első alkalommal koncertezik a marosvásárhelyi közönségnek. A csupa klasszikus és örökzöld slágert játszó együttes Románia legrégebbi zenekara és az I've got you under my skin műsorával Broadway-hangzást és hangulatot hoz a Kultúrpalotába.

A Marosvásárhelyi Rádió munkatársainak és hallgatóinak közös ünnepe a Maros Művészegyüttes produkciójával fog zárulni. A legnagyobb múlttal rendelkező erdélyi hivatásos néptáncegyüttes fellépésével nem csupán a Marosvásárhelyi Rádió születésnapját, hanem a két intézmény barátságát ünnepelni kívánják. Amint Szász Attila elmondta, a rádiót és a művészegyüttest elsősorban a hallgatók és nézők, az a közösség köti össze, amelyikhez és amelyikről a Marosvásárhelyi Rádió adásai szólnak. A március 12-én, vasárnap 18 órára időzített eseményre az együttes előadótermében kerül sor. Az eseményekre a belépés díjtalan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!