Transtelex Dialóg: Mit jelent Tamás Gáspár Miklós marxizmusa? Az államkapitalizmustól a posztfasizmusig

2023. február 28. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

A márciusi Transtelex Dialógon Tamás Gáspár Miklós szellemi hagyatékát értelmezzük, különös tekintettel az utóbbi két évtizedben kifejtett marxista politikafilozófiai munkásságára és annak aktualitására.

Márciusban is lesz Transtelex Dialóg, ezúttal már az ötödik kiadásra várunk benneteket a kolozsvári Planetárium Caféba, március 8-án este 19 órától. A beszélgetés témája Tamás Gáspár Miklós szellemi hagyatéka lesz. A kolozsvári születésű filozófus, közíró január 15-én, hetvennégy éves korában hunyt el.

Az előző, februári beszélgetéshez hasonlóan az eseményt online is lehet majd követni a Transtelex Facebook-oldalán, utólag pedig podcast formájában is meghallgathatjátok.

Meghívottainkkal többek között a következő kérdésekről fogunk beszélgetni:

  • Mit jelent TGM marxizmusa?
  • Miért fontos TGM „létezett szocializmusok”-ra vonatkozó marxista kritikája, miért nevezi ezeket „államkapitalista” rendszereknek?
  • Egyáltalán: vállalható elméleti műfaj-e a marxizmus a létezett szocialista rendszerek (főleg: a romániai Ceaușescu-rezsim) letűnte után? Mire jó a marxi kapitalizmuskritika?
  • Mit értett TGM posztfasizmus alatt és nem túl erős ez a kifejezés? Segíthet-e a posztfasizmus vagy az etnicizmus diagnózisa olyan kortárs jelenségek magyarázatában, mint a menekültek vagy az etnikai kisebbségek kirekesztése, a román és a magyar etnicizmus viszonya, az európai politika szélsőjobbra tolódása stb.?
  • TGM kritikai gyakorlata hogyan egyénül mindahhoz képest, amit politikai publicisztika, esszé, kritika terén mások is művelnek a magyar nyelvű nyilvánosságban? Miből fakad a sajátos, olykor ambivalens pozíciója, és hogyan válhat ez egy új nemzedék kritikai gyakorlatának alapjává?
  • Milyen következményei vannak TGM kései írásainak a baloldalra nézve? Meghaladta volna TGM a marxizmus szemléleti keretét?

Résztvevők: Bíró Noémi doktorandusz, ​​Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar Filozófiai Intézet, Kész Orsolya szerkesztő, irodalomkritikus, Szigeti Attila filozófus, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar Filozófiai Intézet, Szilágyi Botond doktorandusz, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar Filozófiai Intézet
Moderál: Gyöngyi Annamária, a Transtelex vezető szerkesztője.

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

A Transtelex az olvasók támogatásaiból működik. Ha te is fontosnak tartod a sajtószabadság ügyét, és hogy legyen kritikus magyar sajtó Erdélyben, akkor légy te is a rendszeres támogatónk!

Ha kíváncsi vagy, milyen volt a februári, köztéri szobrokról szóló Dialóg, itt olvashatsz róla egy részletesebb beszámolót. A korábbi beszélgetéseket pedig visszanézheted a Youtube-csatornánkon is.

Az esemény nyilvános. A beszélgetésről felvétel is készül, amelynek a Transtelexen felületein is közzétesszük. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!