Magyar és román alkotások is versenyeznek a Berlinalén

2023. január 23. – 15:16

Magyar és román alkotások is versenyeznek a Berlinalén
Műanyag égbolt – Forrás: a produkció Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette az Arany és Ezüst Medvéért induló filmek listáját a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Az egyik szekcióba a magyar-szlovák koprodukcióban készült Műanyag égbolt című animációs filmet is beválogatták, míg korábban a Szemem sarka című animációs rövidfilmről derült ki, hogy a filmfesztivál Generation 14+ programjában lesz látható, írja a Telex.

A Műanyag égbolt című sci-fi Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első animációs mozifilmje, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A két főszereplőt Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia játsszák, de Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót is láthatjuk majd benne.

A Szemem sarka Erhardt Domonkos diplomamunkája a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán. A rövidfilm azt a helyzetet mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete egy jelentőségteljes pillanatra keresztezi egymást.

MOME-diplomafilm legutóbb 2019-ben szerepelt a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában: Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el.

Román koprodukcióban készült sorozat is versenyez

2023-tól Berlinale Seriesnéven új versenyszekciótindít a fesztivál, ebbe pedig a Spy/Master című román-német koprodukcióban készült HBO Max sorozatot is meghívták.

A Spy/Master története nyomokban Ion Mihai Pacepa Egyesült Államokba szökött román hírszerző tiszt életére emlékeztet. Főszereplője Victor Godeanu, akit aGod’s Own Country című brit romantikus drámából és a RUXX című román sorozatból ismert Alec Secăreanu alakít. Ő Nicolae Ceaușescu „jobbkeze”, valójában kettős ügynök, és még azelőtt el kell menekülnie Romániából, hogy főnöke ezt megtudná. A sorozat romániai és magyarországi helyszíneken forgott, és több magyar színész is játszik benne, például a marosvásárhelyi Harsányi Zsolt, vagy az erdélyi származású Bányai Kelemen Barna, Szikszai Rémusz és Zalányi Gyula.

A Forum szekcióban további két román koprodukcióban készült alkotást is bemutatnak: Vlad Petri Forradalmak között (Între revoluții) című, archív felvételekből készült dokumentumfilmjét, illetve Sebastian Mihăilescu Mammalia című kísérleti játékfilmjét, utóbbiban a baróti származású, Bukarestben élő Téglás István játssza az egyik főszerepet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!