Meghosszabbították a jelentkezést a Transylvanian Design Weekre

2023. január 16. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Január 20-ig meghosszabbították a szervezők a jelentkezési határidőt a Transylvanian Design Week (TDW) kiállítására.

Az első, erdélyi kötődésű iparművészeket megszólító eseményt Csíkszeredában szervezik 2023. február 18. – március 10. között. A TDW a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Városháza szervezésében zajlik, az OTP Bank Románia támogatásával.

A Transylvanian Design Week keretében zajló kiállításra öt kategóriában várják a designerek jelentkezését:

  • divattervezés
  • terméktervezés
  • grafikai tervezés
  • motion design
  • ajándéktárgy

Részletes versenyfelhívás és jelentkezési feltételek awww.transylvaniandesignweek.ro oldalon olvasható.

A jelentkezők az elmúlt két évben készült alkotásokkal pályázhatnak. A beérkezett alkotásokat héttagú zsűri bírálja el, amelynek tagjai a romániai szakma ismert képviselői: Oláh Gyárfás – kurátor, Adrian Balcău – formatervező, Esztány István – formatervező, Hátszegi Zsolt – mozgóképművész, Szigeti G. Csongor – médiaművész, Zsigmond Adél – divattervező, Kelemen Attila – marketing tanácsadó. A kategóriák győztesei az OTP Bank Románia által felajánlott 4000 lejes pénzjutalomban részesülnek, az ajándéktárgy kategória nyertese 1500 lejes jutalomban részesül.

A TDW tárlatán a beérkező legjobb pályamunkák és a meghívott designerek munkáit együtt állítják majd ki a Csíki Székely Múzeumban, a múzeum anyagából válogatott alkotások mellett.

Az első erdélyi design hét célja pillanatképet alkotni az erdélyi design jelenlegi helyzetéről az alkotók és az érdeklődő közönség bevonásával. A szervezők szeretnék a kreatív közösséget érintő kérdéseket körüljárni az esemény ideje alatt: megtudni, miben látja a szakmai közönség az iparművészet szerepét és hogy milyen közös irányokra, tevékenységekre fogalmazódik meg igény a résztvevőkben.

„Én ezt nem hiszem, csak úgy lehetnének másabbak, ha volna arra igény, hogy ezek a designer programokat valósítsanak meg. Erre vannak példák Amerikában, Olaszországban, meg különösen a skandináv államokban, hogy megfogalmaztak egy programot, hogy ezek vagyunk, ezek a gyökereink, ezt szeretnénk csinálni. Lehet, hogy kellene egy ilyen hub, össze kellene üljön ez a társaság, hogy meghatározzon irányokat. Persze emellett mindenki önmaga maradna, de ha azt akarjuk, hogy legyen egy ilyen erdélyi irány, akkor azt csak így lehet. Az első Transylvanian Design Week arról kellene szóljon, hogy a résztvevők beszéljenek arról, hogy egyáltalán van-e erre igény. Biztos, hogy izgalmas dolgok születnének, csak el kellene dönteni, hogy mik azok az értékek, amelyeket tényleg figyelembe kellene venni” – nyilatkozta korábban a Transtelexnek a dizájnhét kurátora, Oláh Gyárfás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!