Februártól a Netflixen is látható lesz 2022 egyik legsikeresebb romániai filmje, a Mirciulică

2023. január 16. – 15:55

Februártól a Netflixen is látható lesz 2022 egyik legsikeresebb romániai filmje, a Mirciulică
Mircea Bravo (Mircea Popa) és Tanti Lenuța (Lenuța Moldovan) – Fotó: CineMagia.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Február elsejétől a Netflix streaming-szolgáltató kínálatában elérhető lesz a Mirciulică című nagyjátékfilm, Mircea Bravo főszereplésével. A hírt a Netflix román nyelvű hivatalos Facebook-oldalán közölték ezzel a felvezetővel:

Három dolog, amiben nagymamának mindig igaza van:

„Köss valamit a derekadra, hogy ne ártson meg a huzat!”;

„Ha ismered a családot, ismered az embert is”;

„Mirciulică február elsejétől a Netflixen”.

No, úgy legyen!

Mircea Bravo (polgári nevén Mircea Popa) már közel 10 éve kezdte pályafutását, azóta az egyik legsikeresebb román youtuber lett, több mint 1,14 millió feliratkozóval. Népszerűségét főként azoknak a videóknak köszönheti, amelyekben az erdélyi hétköznapokat és az itt élő emberek szokásait, életfelfogását figurázza ki. A videóiban gyakran megjelenik Tanti Lenuța, aki Mircea nagymamáját alakítja. Mindketten igen ismert influenszerek Erdélyben mind a románok, mind a magyarok körében, a legkisebb nézettséget elérő videóikat is legalább 150 ezren látták.

A Mirciulică egy könnyed komédia – és bár a címével ezt sejteti – nem Mircea Bravo életútját dolgozza fel. A történet főszereplője a 30 éves, szamosújvári származású Mircea, aki jogot tanult, de megbukott a szakvizsgán, ezért kénytelen hazatérni, hogy a szüleivel éljen. A történetszál akkor kezd bonyolulttá válni, amikor az egyik kolozsvári maffiózónál kezd dolgozni.

A Mirciulică romániai premierje október 7-én volt és körülbelül 13 héten keresztül játszották a mozikban. A CineMagia.ro oldal összesítője szerint ennyi idő alatt több mint 320 ezren nézték meg, az IMDb-n 6.6-os értékelést kapott.

Ez a nézettségi szám pedig abszolút kasszasikernek tudható be, ha figyelembe vesszük, hányan néznek meg a mozikban egy-egy romániai filmet: Cristian Mungiu R.M.N. című filmjére – amelyet Cannes-ban is bemutattak – mindössze 33 ezren váltottak jegyet a romániai mozikban.

2022 kiemelkedő év volt ilyen szempontból, hiszen a romániai éves toplistába két helyi gyártású film került be: a Mirciulicán kívül a majdnem egymillió nézőt számoló Teambuilding is.