Az 1968-as Rómeó és Júlia egykori sztárjai kiskorúak bántalmazásáért perlik a Paramountot a film meztelen jelenete miatt

2023. január 4. – 10:26

Az 1968-as Rómeó és Júlia egykori sztárjai kiskorúak bántalmazásáért perlik a Paramountot a film meztelen jelenete miatt
Leonard Whiting és Olivia Hussey a Rómeó és Júlia (1968) című film forgatásán – Fotó: Bettman / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Olivia Hussey és Leonard Whiting még csak tizenévesek voltak, amikor a Franco Zeffirelli által rendezett Rómeó és Júlia 1968-as változatában elvarázsolták a közönséget. A film nagy sikert aratott, és négy Oscar-díjra jelölték, de vitákat is kiváltott egy hálószobai jelenet miatt, amelyben a közönség Whiting fenekét és Hussey csupasz mellét is láthatta.

A Variety arról tudósít, hogy a 70-es éveikben járó Hussey és Whiting pénteken pert indítottak a Santa Monica-i Legfelsőbb Bíróságon, azzal vádolva a Paramountot, hogy szexuálisan kihasználta őket, és meztelen képeket terjesztett kamasz gyerekekről. A Paramount nem reagált azonnal a megkeresésre.

A kereset azt állítja, hogy Zeffirelli – aki 2019-ben hunyt el – biztosította mindkét színészt, hogy nem lesz meztelenség a filmben, és hogy a hálószobai jelenetben bőrszínű alsóneműt fognak viselni. A forgatás utolsó napjaiban azonban a rendező állítólag könyörgött nekik, hogy meztelenül, testfestéssel szerepeljenek, „különben a film megbukik”.

Hussey 15 éves volt akkoriban, Whiting pedig 16. A panasz szerint Zeffirelli megmutatta nekik, hogy hol lesz a kamera elhelyezve, és biztosította őket, hogy nem fogják meztelen intim testrészeiket fotózni, és nem is fogják megjelentetni azokat a filmben. A felperesek viszont most azt állítják, hogy a rendező becsapta őket, és Whitingot és Husseyt valójában meztelenül filmezték le a tudtuk nélkül.

„Amit mondtak nekik, és ami történt, az két különböző dolog” – mondta Tony Marinozzi, aki a két színész üzleti menedzsere. „Megbíztak Francóban. Tizenhat évesen, színészekként végrehajtották a rendezői utasításokat, és bíztak abban, hogy Franco a barátjukként, és a film rendezőjeként sem fogja átverni őket. Őszintén szólva, 16 évesen mit tehettek volna? Nem volt különösebb választási lehetőségük. Nem volt #MeToo.”

A panasz szerint Hussey és Whiting a film bemutatása óta eltelt 55 év alatt mentális és érzelmi szenvedésnek volt kitéve, és a színeszek több munkalehetőségtől is elestek emiatt. Hussey és Whiting a „Rómeó és Júlia” után – áttörő alakításaik ellenére – csak nagyon korlátozott színészi karriert futottak be.

Kártérítést követelnek ezért, amely „vélhetően meghaladja az 500 millió dollárt”.

„A kiskorúakról készült meztelen képek törvénytelenek, és nem szabadna őket a nyilvánosság elé vinni” – mondta a színészek ügyvédje, Solomon Gresen egy interjúban. „Ezek nagyon fiatal, naiv gyerekek voltak a 60-as években, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi vár rájuk. Hirtelen hírességek lettek, amire nem számítottak, ráadásul olyan módon bántalmazták őket, amit nem tudtak feldolgozni”.

A per részben egy kaliforniai törvényre támaszkodik, amely ideiglenesen felfüggesztette a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos régebbi cselekmények elévülését. A bíróságokon a december 31-i határidő lejárta előtti napokban többek között az Amerikai Cserkészszövetség és a katolikus egyház elleni panaszokat is regisztráltak.

Érdekes módon, a Variety-nek adott 2018-as interjújában Hussey megvédte a meztelen jelenetet.„Az én korosztályomban még senki sem csinált ilyet” – mondta, hozzátéve, hogy Zeffirelli ízlésesen forgatta le. Ugyanakkor a színész azt is mondta, hogy a jelenetre szükség volt a filmben.

A Fox Newsnak adott másik, 2018-as interjújában azt állította, hogy a jelenet „tabu” volt Amerikában, de a meztelenkedés már akkoriban is gyakori volt az európai filmekben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!