Az 1968-as Rómeó és Júlia egykori sztárjai kiskorúak bántalmazásáért perlik a Paramountot a film meztelen jelenete miatt

2023. január 4. – 10:26

Az 1968-as Rómeó és Júlia egykori sztárjai kiskorúak bántalmazásáért perlik a Paramountot a film meztelen jelenete miatt
Leonard Whiting és Olivia Hussey a Rómeó és Júlia (1968) című film forgatásán – Fotó: Bettman / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Olivia Hussey és Leonard Whiting még csak tizenévesek voltak, amikor a Franco Zeffirelli által rendezett Rómeó és Júlia 1968-as változatában elvarázsolták a közönséget. A film nagy sikert aratott, és négy Oscar-díjra jelölték, de vitákat is kiváltott egy hálószobai jelenet miatt, amelyben a közönség Whiting fenekét és Hussey csupasz mellét is láthatta.

A Variety arról tudósít, hogy a 70-es éveikben járó Hussey és Whiting pénteken pert indítottak a Santa Monica-i Legfelsőbb Bíróságon, azzal vádolva a Paramountot, hogy szexuálisan kihasználta őket, és meztelen képeket terjesztett kamasz gyerekekről. A Paramount nem reagált azonnal a megkeresésre.

A kereset azt állítja, hogy Zeffirelli – aki 2019-ben hunyt el – biztosította mindkét színészt, hogy nem lesz meztelenség a filmben, és hogy a hálószobai jelenetben bőrszínű alsóneműt fognak viselni. A forgatás utolsó napjaiban azonban a rendező állítólag könyörgött nekik, hogy meztelenül, testfestéssel szerepeljenek, „különben a film megbukik”.

Hussey 15 éves volt akkoriban, Whiting pedig 16. A panasz szerint Zeffirelli megmutatta nekik, hogy hol lesz a kamera elhelyezve, és biztosította őket, hogy nem fogják meztelen intim testrészeiket fotózni, és nem is fogják megjelentetni azokat a filmben. A felperesek viszont most azt állítják, hogy a rendező becsapta őket, és Whitingot és Husseyt valójában meztelenül filmezték le a tudtuk nélkül.

„Amit mondtak nekik, és ami történt, az két különböző dolog” – mondta Tony Marinozzi, aki a két színész üzleti menedzsere. „Megbíztak Francóban. Tizenhat évesen, színészekként végrehajtották a rendezői utasításokat, és bíztak abban, hogy Franco a barátjukként, és a film rendezőjeként sem fogja átverni őket. Őszintén szólva, 16 évesen mit tehettek volna? Nem volt különösebb választási lehetőségük. Nem volt #MeToo.”

A panasz szerint Hussey és Whiting a film bemutatása óta eltelt 55 év alatt mentális és érzelmi szenvedésnek volt kitéve, és a színeszek több munkalehetőségtől is elestek emiatt. Hussey és Whiting a „Rómeó és Júlia” után – áttörő alakításaik ellenére – csak nagyon korlátozott színészi karriert futottak be.

Kártérítést követelnek ezért, amely „vélhetően meghaladja az 500 millió dollárt”.

„A kiskorúakról készült meztelen képek törvénytelenek, és nem szabadna őket a nyilvánosság elé vinni” – mondta a színészek ügyvédje, Solomon Gresen egy interjúban. „Ezek nagyon fiatal, naiv gyerekek voltak a 60-as években, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi vár rájuk. Hirtelen hírességek lettek, amire nem számítottak, ráadásul olyan módon bántalmazták őket, amit nem tudtak feldolgozni”.

A per részben egy kaliforniai törvényre támaszkodik, amely ideiglenesen felfüggesztette a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos régebbi cselekmények elévülését. A bíróságokon a december 31-i határidő lejárta előtti napokban többek között az Amerikai Cserkészszövetség és a katolikus egyház elleni panaszokat is regisztráltak.

Érdekes módon, a Variety-nek adott 2018-as interjújában Hussey megvédte a meztelen jelenetet.„Az én korosztályomban még senki sem csinált ilyet” – mondta, hozzátéve, hogy Zeffirelli ízlésesen forgatta le. Ugyanakkor a színész azt is mondta, hogy a jelenetre szükség volt a filmben.

A Fox Newsnak adott másik, 2018-as interjújában azt állította, hogy a jelenet „tabu” volt Amerikában, de a meztelenkedés már akkoriban is gyakori volt az európai filmekben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!