Aretha Franklin lett minden idők legjobb énekese a Rolling Stone értékelése szerint

2023. január 03. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Aretha Franklin minden idők legnagyobb énekese a rangos amerikai Rolling Stone magazin listáján. A válogatás máris vihart kavart azzal, hogy hiányzik róla Céline Dion.
A 200 legnagyobb énekest felsoroló, újévkor közzétett lista első tíz helyét soul és R&B énekesek uralják, Franklin mögött Whitney Houston lett a második, Sam Cooke a harmadik. „A természet ereje. Egy zseniális alkotás. Az égiek ajándéka. Aretha Franklin hangja mindez, és még annál is több, ezért marad ő a megkérdőjelezhetetlen királynő, még évekkel utolsó meghajlása után is. Éneke a legcsodálatosabb hang, amely Amerikából származik – univerzálisabb, mint Coltrane kürtje, merészebb, mint Hendrix gitárja. Az 1967-es ”Respect„ című slágerével robbant be világszerte, és ezzel minden idők legnagyobb pop-, rock- és soulénekesnőjének trónjára lépett” – olvasható a a lista kísérőszövegében.

A Rolling Stone arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a legnagyobb énekesek listája, nem pedig a legnagyobb hangoké. „A tehetség lenyűgöző, a képesség páratlan” – írták. A már említett előadókon túl az első 10-be került Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyoncé, Otis Redding és Al Green. A rock and roll ikonjai közül Little Richard lett a 11. John Lennon a 12., Freddie Mercury a 14., Bob Dylan a 15., Prince a 16., Elvis Presley a 17., Frank Sinatra pedig a 19. „Minden határt túllép, hogy a listán nem szerepel Céline Dion, aki minden idők legjobb énektechnikájú előadója” – jelentette ki Jamie Lambert producer a válogatással kapcsolatosan.

A Rolling Stone magazin először 2008-ban publikált hasonló, akkor 100-as listát, akkor ismert zenészek voksai alapján. A mostani listát a szerkesztőség tagjai, a publikáló újságírók állították össze, felölelve a tágabban értelmezett popzene elmúlt száz évét. Így kerülhetett a legjobb 200 közé az indiai Lata Mangeshkar Amy Winehouse és Johnny Cash közé a 84. helyre) vagy a salsakirálynő Celia Cruz, aki egészen a 18. helyre kúszott fel.

A Rolling Stone listájáról Céline Dion mellett jó néhány ismert név is hiányzik, mások mellett Dionne Warwick, Diana Ross vagy Sting is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!