Az R.M.N. című film főszereplője, Judith State a Berlinale egyik „shooting star”-ja

2022. december 19. – 16:38

Az R.M.N. című film főszereplője, Judith State a Berlinale egyik „shooting star”-ja
Judith State – Fotó: Patricia de Melo Moreira / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Erdélyi származású színésznő is bekerült a 2023-as Berlini Nemzetközi Filmfesztivál keretében zajló European Shooting Stars programba, derült ki a szervező European Film Promotion (EFP) múlt heti bejelentéséből.

A 27 nevezettből nyolc nőt és két férfit választott ki a Jan Komasa lengyel rendező, Rebecca van Unen casting igazgató, Maria Ekerhovd norvég producer, Leo Barraclough, a Variety szaklap szerkesztője és Veronica Echegui színésznő, korábbi Shooting Star alkotta zsűri.

„Nagyon hálásak vagyunk az egyes országok filmpromóciós intézményeinek és filmintézeteinek, amelyek lehetőséget adtak arra, hogy felfedezzük országaik feltörekvő tehetségeit, valamint a zsűrinek, aki igazi kihívás elé nézett, amikor a jelöltek ilyen erős mezőnyéből kiválasztotta a 10 legjobbat. Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk a 2023-as European Shooting Stars csapatát, amely kor, tapasztalat és kulturális háttér tekintetében sokszínű, de kivételes színészi tehetség tekintetében egységes. A résztvevők mindannyian valóban készen állnak a nemzetközi felfedezésre” – mondta Tina Hajon programigazgató.

A dicsőszentmártoni születésű, Bukarestben élő Judith State hivatásos táncosnő, aki a színészetet később fedezte fel. Nevére Cristi Puiu Sieranevada című, Cannes-ban versenyző filmjében játszott szerepe kapcsán figyelt fel a szakma, ezt követően 2019-ben Marius Olteanu Monștri (Szörnyetegek) című filmjének főszerepében tért vissza, amelyért Gopo-díjat kapott. A Shooting Star-díjra Cristian Mungiu R.M.N. című filmjében nyújtott alakításáért jelölték, amelyről a Transtelexnek is nyilatkozott egy interjúban. A zsűri így látta ezt a szerepmegformálását: „Természetes rátermettségről és erős jelenlétről tesz tanúbizonyságot... hitelességet és bájt visz a szerepbe... Nagyon benne van a pillanatban, és képes a vásznon keresztül megindítani a nézőket.”

A European Shooting Stars négy napos, intenzív, személyre szabott programmal nemzetközi kapcsolatépítési platformot biztosít a kiválasztott tehetségeknek, akik Berlinben újságírókkal, casting igazgatókkal, producerekkel és filmkészítőkkel találkozhatnak. A program február 20-án, hétfőn a Berlinale Palastban megrendezésre kerülő díjátadó ünnepséggel zárul, ahol minden színésznő és színész megkapja a European Shooting Stars-díjat.

A programban 25 év alatt olyan tehetségek vettek részt, mint Bill Skarsgård, Carey Mulligan, Alba Rohrwacher, Alicia Vikander, Maisie Williams és mások, a magyar színészek közül például Hámori Gabriella, Gryllus Dorka, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Tenki Réka és Stork Natasa, a román színészek közül pedig Ana Ularu vagy a bákói születésű román-francia színésznő, Anamaria Vartolomei.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!