Bár meghirdették, végül mégsem vetítették le Csíkszeredában a Disney meleg főszereplős rajzfilmjét

2022. november 28. – 14:24

frissítve

Bár meghirdették, végül mégsem vetítették le Csíkszeredában a Disney meleg főszereplős rajzfilmjét
Fotó: a Cinema Csíki Mozi Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A mozi menedzsere szerint a Facebookon a film vetítése körül kialakult vita csak „szerencsétlen egybeesés”, és a filmet csak az alacsony érdeklődés miatt vették le a műsorról.

A Csíki Mozi pénteken kora délután közölte Facebook-oldalán, hogy a meghirdetett Fura világ (Strange World) című film helyett szombat délután 17 órától más filmet tűznek műsorra. A friss Disney-rajzfilm, amelynek egyik főszereplője egy meleg kamasz, aznap délelőtt vitát váltott ki a helyi filmkedvelők nyilvános Facebook-csoportjában, később pedig megosztotta a tagokat a műsorváltoztatásról való döntés is. A mozi menedzsere szerint a filmet csak az alacsony érdeklődés miatt vették le műsorról.

A Fura világ (r. Don Hall) című akció-kalandfilm a Clade család három generációját mutatja be – a legendás felfedező nagyapát, a növénytermesztéssel foglalkozó fiát és a 16 éves, útját kereső, meleg unokát –, akik egy fantasztikus vidéket tárnak fel, csakhogy a konfliktusaik veszélybe sodorják a küldetésüket. A téma sokkal inkább a generációk közötti ellentét, a tinédzser szexuális irányultsága nem képezi konfliktus tárgyát, ilyen értelemben újszerű ez a megközelítés a Disney-filmek sorában. A film egyébként sok negatív kritikát kapott, az imdb.com-on mindössze 5.2/10-es az értékelése.

A meleg karakter miatt többek között a Közel-Keleten, Kínában, Törökországban, Indonéziában és több afrikai országban betiltották.

A Csíki mozi – filmkedvelők klubja nevű, a mozi programját népszerűsítő nyilvános Facebook-csoportban péntek reggel osztotta meg az adminisztrátor, Günther Ottó a Magyar Filmadatbázis cikkét, amely a következő címmel ajánlotta a filmet: Mától a mozikban: Az első meleg tinirománc a Disney-animációk történetében, LMBTQ-főszereplővel érkezett a Fura világ. A hozzászólók egy része aggasztónak találta, hogy Csíkszeredában ilyen témájú filmet vetít a mozi, mások azzal érveltek, hogy akinek nem tetszik a téma, egyszerűen ne nézze meg a filmet.

Fura világ (Strange World) – Forrás: Disney Animation Studios
Fura világ (Strange World) – Forrás: Disney Animation Studios

Még többen szóltak hozzá ahhoz a bejegyzéshez, amelyben az adminisztrátor tudatta, hogy a mozi élt a műsorváltoztatás jogával. „Gondolkodóba ejtett, vajon mi okból ennyire sürgős már ennek a korosztálynak is az érzékenyítése, éppen Csíkszeredában” – írta az egyik hozzászóló. „Akkor ha jól értem nem lesz bunyós film sem, hogy nehogy lefejeljem a felebarátomat? Háborús sem, hogy nehogy én robbantsam ki a 4-ik világháborút?” – kérdezte egy másik.

Günther Ottó, a csoport adminisztrátora megkeresésünkre elmondta, hogy hobbi filmkedvelőként hozta létre a csoportot a mozi népszerűsítésére, a megosztott cikkel is a promóció volt a célja. Arról, hogy végül miért vették le műsorról a Fura világot, azt mondta, nem tud annál többet, mint amit a Csíki Mozi hivatalosan közölt.

A filmet az eredeti tervek szerint 26-án, szombaton délután 17 órától vetítették volna Csíkszeredában, de helyette végül a Macskarisztokraták (Aristocats) című 1970-es klasszikust tűzték műsorra. A mozi Facebook-oldalán közölte pénteken kora délután, hogy „adminisztrációs okokból” műsort változtatnak, akik pedig jegyet váltottak a vetítésre, megnézhetik a másik filmet vagy visszaigényelhetik a jegy árát.

Antal Sándor, a Csíki Mozi menedzsere a Transtelex megkeresésére elmondta, tud a Facebookon kialakult vitáról, de az csak „szerencsétlen egybeesés”, hogy ezt a filmet levették műsorról. Állítása szerint ennek az alacsony érdeklődés volt az oka. „A Cinema Csíki Mozi adminisztrációs okok miatt vette le műsorról a Fura világ című filmet. Érdeklődés hiányában, ami a nagyon kevés előzetesen eladott jegyben nyilvánul meg, kicseréltük egyelőre a filmet – nem először történik meg ilyesmi. Hatalmas költség lett volna a forgalmazóval való szerződésünk értelmében, ha nagyon kevés nézővel vetítjük” – mondta Antal Sándor. A menedzser kérdésünkre hozzátette, „az események és az érdeklődés függvényében” van esély arra, hogy később ismét műsorra tűzzék az alkotást.

A Csíki Mozit a csíkszeredai önkormányzat működteti, rendszeres filmvetítések pénteken, szombaton és vasárnap vannak.

Csíkszeredában nemrégiben volt már példa arra, hogy a közfelháborodás miatt megváltoztatták egy színházi előadás plakátját. 2022 márciusában a Csíki Játékszín a premier előtt egy nappal cserélte le a Tartuffe című előadásuk plakátját, mert azt a helyiek egy része és a vallási vezetők is egyházellenesként ítélték meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!