Sértőnek találták a Csíki Játékszín egyik plakátját az egyházi vezetők, ezért el kellett távolítani

2022. március 29. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 400 éve is megbotránkoztatta a nézőket a Tartuffe bemutatója, most a csíkszeredai előadás plakátját ellenezték vallási vezetők.

Premier előtt egy nappal kénytelen volt lecserélni Tartuffe előadásának plakátját a Csíki Játékszín, mert az megbotránkoztatta a helyiek egy részét, és a vallási vezetők is szót emeltek ellene. A plakáton a címszereplő egy keresztet tart a kezében, amire William-Adolphe Bouguereau egyik festményének jelenetét, Vénusz születését helyezték el. Egy héttel korábban, az előadás ismertető sajtótájékoztatóján még az eredeti plakátot használták, amit később a városban is több helyen kifüggesztettek, viszont a közfelháborodás miatt ezeket be kellett gyűjteni.

„Tisztelettel biztosítjuk a helyi közösség tagjait, a vallási vezetőket, illetve a város elöljáróit, hogy Tartuffe-értelmezésünk nem egyházellenes, sokkal inkább a báránybőrbe bújt farkasokról szól, a mindenkori álszentekről és szélhámosokról, akik az erkölcs álcáját magukra öltve követik el a legnagyobb gazemberségeket” – írták március 17-én a Csíki Játékszín Facebook oldalán, és egyben azt is bejelentették, mivel a darab ismertetésére szolgáló reklámeszközöket a helyi közönség egy része vitathatónak, esetleg sértőnek találta, ezért az előadás valamennyi promóciós anyagát lecserélték.

Jó tudni, hogy van, ami 400 év alatt sem változott

– kommentálta megkeresésünkre Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója a reklámanyagok cseréjének körülményeit. A címszerepet is alakító, illetve a plakát létrehozásában résztvevő Veress arra utalt, hogy már a mű keletkezésekor kiváltotta sokak nemtetszését, köztük az egyházát is.

A régi és az új plakát
A régi és az új plakát

Molière darabjának első változatát 1664-ben mutatták be, és még ugyanabban az évben be is tiltotta XIV. Lajos, amit később csak cenzúrázva mutathattak be. A kutatók szerint leginkább Párizs érsékének a hatására dönthetett így, aki egyben a király gyóntatója és tanítója is volt. A befolyásos udvari emberek ugyan mélyen vallásosnak tüntették fel magukat, de a valóságban álszent módon viselkedtek, és magukra ismertek a történetben, amelyben Molière a hozzájuk hasonló képmutatókat pellengérezi ki.

A komédia egy jómódú család történetét dolgozza fel. A hiszékeny családfő, Orgon anyjával, Pernelle asszonnyal együtt egy látszólag mélyen vallásos alak, Tartuffe befolyása alá kerül. A helyzet már azzal fenyeget, hogy Orgont kiforgatja a vagyonából, és megszerzi a lánya kezét. Közben Orgont és anyját kivéve mindenki átlát Tartuffe ármánykodásán, és tervet eszelnek ki, hogy lebuktassák a csalót.

A Tartuffe-előadások plakátjainak azóta is rendre visszatérő elemei az álszent vallásosságra való utalások. „Csak két példát említek, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 2015-ös előadásának plakátját, illetve a budapesti Örkény Színház produkciójának reklámanyagát szintén 2015-ből. Számos példát lehetne még említeni, elég csak rákeresni a megfelelő kulcsszavakkal” – mondta.

Tehát egyáltalán nem meglepő, hogy a csíkszeredai színháznál is ehhez folyamodtak, bár az igazgató nyilatkozata szerint nem volt semmilyen egyházat sértő szándékuk.

Nem szóltak bele, csak jelezték, hogy számukra bántó

– magyarázta az igazgató, amikor azt kérdeztük, hogy nem érzi úgy, hogy kívülről beleszóltak a működésükbe. Elmondása szerint először a hívek jelezték a helyi egyházi vezetőknek a sértőnek vélt plakátok kifüggesztését, akik a színházat fenntartó önkormányzathoz fordultak a panaszokkal. Az önkormányzat pedig azt szerette volna, ha megoldódik a helyzet.

Veress elmondása szerint számítottak arra, hogy lesznek olyanok, akik majd bántónak érzik a plakátot, fel voltak készülve, hogy „ez nem fog működni ebben a városban”, ezért nem erőltették a megtartását. Ahogy az igazgató fogalmazott, nekik sem érdekük, hogy megsértsék a saját közösségüket, és azzal, hogy erőltetik, csak maguk alatt vágták volna a fát.

„Ha valaki nem ismeri a történetet, lehet bántóként értelmezni, mert volt rajta egy kereszt, illetve azon egy Vénusz születése akt. Ha valaki csak úgy sétál a városban, gondolhatja, ez valami blaszfémia. Azt jelezték, hogy semmilyen szinten nem szólnak bele abba, hogy az épületen belül, a színpadon mi történik, csak a plakát túlságosan erős volt” – nyomatékosított az igazgató, aki szerint a plakátcsere csak felkeltette az emberek kíváncsiságát az előadás iránt, és így nem okozott számukra különösebb problémát.

„Sokat tanakodtunk a plakáton, többször felmerült a kérdés, hogy vajon nem lesz ebből baj? Valaki nem fogja bántónak érezni? Épp ezért mi fel voltunk készülve, hogy lehet, túl nyitottra lőttük be magunkban ezt a közösséget. Azt gondoltuk, hogy 2022-ben ez el fog menni, de úgy tűnik, hogy nem, itt mégiscsak hagyományőrzőbbek és vallásosabbak az emberek, mint például Kolozsváron” – mondta az igazgató.

Nagyböjtben ezt nem szeretnénk tovább fokozni

– mondta Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperese, a helyi vallásos élet egyik meghatározó alakja, amikor arra kértük, hogy kommentálja az esetet. Állítása szerint ők lezártnak tekintik az ügyet, és nem akarnak rá visszatérni, és az lenne a legjobb, ha az újság sem írna erről. Elmondása szerint mivel eltávolították a plakátokat, a színház igazgatója pedig elnézést kért, nem akarnak nézeteltérést szítani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!