Kezdődik az Interferenciák fesztivál a kolozsvári magyar színházban

2022. november 16. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kezdődik a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A november 17-én rajtoló tizenegy napos fesztivál programjában idén 11 ország 14 társulata szerepel.

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója a fesztivált megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál nyolcadik kiadásának az idei alcíme a Félem / Remény, amely utal a napjainkat meghatározó félelemre, amelyet az elmúlt időszak járvány és háborús helyzete váltott ki. Elmondása szerint ebben az időszakban a színháznak még nagyobb a felelősségvállalása: szenvedélyesen keresnie kell az igazságot és fel kell tárnia a tényeket, az események mögött rejlő titokzatos okokat és érdekeket, s a maga eszközeivel rá kell világítania a tragikus jelenségeket mozgató bonyolult összefüggésekre. De, ami ennél is fontosabb, reményt kell sugallania a nézők számára, egy kis fénysugarat az alagút végén.

A fesztivál nyitóelőadása a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet produkciója Tompa Gábor rendezésben. Azért is esett a választás erre az előadásra, mert az idén fennállásának 230. évfordulóját ünneplő kolozsvári színház történetében William Shakespeare világhírű tragédiájának mindig hangsúlyos szerepe volt.

A rendezvény tizenegy napja alatt a kolozsvári közönség olyan nemzetközi és hazai társulatok előadásait láthatja, mint az ATELIER 3+1 (Franciaország), Collectif A, (Párizs, Franciaország), Konstancai Állami Színház (Románia), Gyulai Várszínház (Magyarország), Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia), Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház (Ukrajna), Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka, Szerbia), Luxemburgi Nemzeti Színház (Luxemburg), Ensemble Modern (Németország), Odéon – Théâtre de l’Europe (Párizs, Franciaország), São João Nemzeti Színház (Porto, Portugália), SNT Drama Ljubljana (Szlovénia), Unteatru (Románia), Théâtre Vidy-Lausanne (Svájc), Wansung Playground – Doosan Arts Center (Dél- Korea).

A programot idén is járulékos események színesítik: a TIFF Házban naponta kerül sor beszélgetésekre a meghívott alkotókkal, emellett lesznek kiállításmegnyitók, könyvbemutatók, filmvetítések és koncertek is.

Az előadások részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján, a www.interferences-huntheater.ro oldalon.


Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!