Árkossy Istvánnak ítélték oda idén a Kriterion-koszorút

2022. november 8. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

A csíkszeredai Kriterion Alapítvány idén Árkossy István festőművésznek, grafikusnak, írónak adományozza a Kriterion Koszorút.

Az alapítvány közleménye:

"A csíkszeredai Kriterion Alapítvány 2007-ben elhunyt alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére 1996-tól Kriterion-koszorúval jutalmazza azokat az erdélyi kiváló szellemi teljesítményeket, amelyek nem csupán az erdélyi magyarság tudástárát gazdagítják és alkotókészségét bizonyítják, hanem értékteremtésüknél fogva Európa és a világ szellemi áramlataiba is bekapcsolják ezt a közösséget.

Másfél évtized alatt a kitüntetést a szellemi-művelődési élet különböző területein jelentős életművel vagy kimagasló alkotásokkal rendelkező személyiségeknek ítélték oda.

Az Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy Árkossy István festőművésznek, grafikusnak, írónak adományozza a 2022. évi Kriterion-koszorút. A díjat 2022. november 18-án 17 órakor Kolozsváron adják át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Györkös Mányi Albert emlékházában.

Árkossy István 1943-ban született Kolozsváron, 1966-ban ugyanott végezte el a Képzőművészeti Egyetem grafika szakát, majd két évtizeden keresztül az Utunk irodalmi-művészeti hetilap grafikai szerkesztőjeként dolgozott. Az évek során folyamatosan jelentek meg rajzai a romániai lapokban és folyóiratokban, erdélyi sajtókiadványok arculatát alkotta meg és több kiadó, közöttük a Kriterion felkérésére tervezett könyvborítókat, számos kötetet illusztrálva is. 1982 óta a festészet is jelentős szerepet játszik több díjjal és kitüntetéssel elismert munkásságában.

Árkossy István és a Kriterion-koszorú – Fotó: Kriterion Alapítvány
Árkossy István és a Kriterion-koszorú – Fotó: Kriterion Alapítvány

Árkossy István egyéni és csoportos kiállításainak a színhelyei átfogják Európa több országát és az Egyesült Államokat is. Munkáit legutóbb 2021-ben mutatták be Csíkszeredában, a Barabás Miklós Céh Csíki Székely Múzeumban megrendezett országos tárlatán. Munkáit erdélyi és magyarországi köz- és magángyűjtemények őrzik. Az évek során eligazító képzőművészeti írásaival jelen volt több erdélyi napi- és hetilapban, olyan művészettörténeti vonatkozású könyvei is megjelentek, amelyeket felhasználnak a felsőfokú vizuális oktatásban.

Az idei Kriterion-koszorúval az Alapítvány nem csupán Árkossy István kivételes jelentőségű életművét ismeri el, hanem fejet hajt mindazon nemzedéktársak előtt, akik Domokos Gézával együtt részt vállaltak a legnehezebb körülmények között is az erdélyi magyar kulturális értékek megteremtésében és megőrzésében."

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!