Nyílt levélben kéri a marosvásárhelyi színház a megye parlamenti képviselőit, hogy támogassák az intézmény felújítását

2022. augusztus 26. – 13:10

frissítve

Nyílt levélben kéri a marosvásárhelyi színház a megye parlamenti képviselőit, hogy támogassák az intézmény felújítását
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épülete már régóta rehabilitációra szorul – Fotó: Bereczky Sándor

Másolás

Vágólapra másolva

Szolidaritási felhívással fordult a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Maros megyei parlamenti képviselőkhöz, hogy az intézményt befogadó épület konszolidációs munkálatait tudják befejezni, ugyanis, amint a levélben írják, minden lehetséges megoldást, a színház fő finanszírozójának, a Kulturális Minisztériumnak a befolyásolására, kimerítettek. A levelet a színház Facebook-oldalán is közzétették, és eljuttatták Maros megye minden parlamenti képviselőjének, szenátorának (kivéve az AUR képviselőit).

Erre a lépésre azért volt szükség, mert bár a színház felújításának kérdése évek óta napirenden van, a minisztérium mindeddig semmi jelét nem adta annak, hogy a rehabilitációs munkát a közeljövőben elkezdené. A liberális-szociáldemokrata-rmdsz-es kormánykoalíció által közzétett kormányprogramban egyébként tételesen szerepel a marosvásárhelyi színház felújítása: „a Nemzeti Színház termének felújítása, felszerelése és korszerűsítése. A beruházás becsült értéke: 75 millió lej” (Koalíció az ellenálló képességért, a fejlődésért és a jólétért – Nemzeti Liberális Párt, Szociáldemokrata Párt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség: A 2021-2024-es kormányprogram célkitűzései. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházról a 109. oldalon tesznek említést)

Amint a nyílt levélben Gáspárik Attila színházigazgató megemlíti, a parlamenti képviselőkhöz való fordulással arra szeretnék ráirányítani úgy a törvényhozók, mint a nagyközönség figyelmét, hogy egyre nagyobb veszélyben van a színházi munka a marosvásárhelyi intézményben, lévén, hogy az 1973-ban, azaz 50 évvel ezelőtt épített színházban azóta nem volt egyetlen nagyszabású felújítás sem.

Az alábbiakban a levél teljes szövegét közöljük:

„SZOLIDARITÁSI FELHÍVÁS

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház konszolidációs munkáinak támogatására

A Kulturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a megye legnagyobb és legfontosabb kulturális intézménye: identitásformáló, aktuális világnézeti kérdéseket felvető, informális oktatási intézmény. Színházunk, a megye és a régió minőségi szórakoztatását szolgáló, több évtizedes múlttal és hagyományokkal bíró művészeti intézmény.

Jelen intézmény hosszú évtizedek során támogatta az irodalmat, zenét és más művészeti ágakat, szorosan együttműködve olyan helybéli intézményekkel, mint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, Maros Megyei Múzeum, az Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház stb. Nem utolsósorban a helybéli jellegzetességek nagyköveteinek tudhatjuk magunkat Kisinyovtól Varsóig és Budapesttől Szabadkáig.

Az utóbbi években színházunk nagyszámú közönséget tudhat magáénak; a látogatók és a város lakossága közötti arányokat nézve, országos szinten az első helyen állunk az évi kb. 100.000-es nézőszámmal. Jelen pillanatban kijelenthetjük, hogy kimerítettük a főfinanszírozónk befolyásolásának minden módozatát.

Támogatásért folyamodunk Önökhöz az épület rehabilitációjának érdekében, melyben úgy a kreatív, mint az irodai munka biztonságát veszély fenyegeti. Az épület a hatvanas években épült, 1973-ban avatták fel, és azóta semmiféle szakmai rehabilitáción nem ment keresztül, mely a színészek és a közönség biztonságát szolgálná, s ugyanakkor hozzájárulna a villany- és fűtésszámlák csökkenéséhez. Kérjük – lehetőségeikhez mérten – támogassák az évek során benyújtott kéréseink pozitív elbírálását.

Maros megye meglehet Románia etnikailag legszínesebb megyéje. Különös jelentőséggel bírna, ha Önök, a különböző pártok, etnikumok és szociális státuszok képviselői, egyesítenék erőiket a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megsegítésére, hogy méltó körülmények között végezhessük munkánkat, így beteljesítvén az európai és nemzeti kultúrában ránk háruló szerepet.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nevében: Gáspárik Attila”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!