Új magyar filmek és Enyedi Ildikó-blok a TIFF nagyváradi kiadásán

2022. augusztus 24. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy évben bemutatott magyar filmek és a többszörös díjnyertes rendező, forgatókönyvíró és producer Enyedi Ildikó munkásságának szentelt retrospektív blokk is szerepel a TIFF szeptember elején zajló nagyváradi kiadásának programjában.

A szeptember 2-a és 4-e közötti TIFF Nagyvárad teljes programja megtalálható a fesztivál oldalán.

Szeptember 4-én, vasárnap 21 órától a püspöki palotában vetítik Kis Hajni Külön falka című filmjét, amely egy kislány történetét mutatja be, aki nagyszülei tiltása ellenére felkeresi a börtönből szabadult édesapját.

Szerepel a programban A legjobb dolgokon bőgni kell című magyar film is, amelyet szeptember 2-án, pénteken 19 óra 15 perctől lehet majd megnézni a nagyváradi filharmónia épületében. A történet középpontjában Maja áll, akinek egyedül kell megszerveznie egy családtagja temetését. Hívatlanul csatlakozik hozzá egy régi, gyerekkori barátja, aki alig várja, hogy összehasonlítsa az életét az övével. Grosan Cristina első mozifilmje a rangos Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában debütált.

A háromszoros olimpiai bajnok vívóról, Szilágyi Áronról szóló, Egy mindenkiért címet viselő dokumentumfilmet a nagyváradi állami színház épületében vetítik le szeptember 2-án, pénteken 14 órától. Muhi András Pires alkotása – amelyhez közel 600 óra nyersanyagot forgattak – Szilágyi Áron nagyszabású karrierének kulcsfontosságú periódusát ismerteti, akcióközelből rajzolva meg a vívó arcképét.

Először vetítik Nagyváradon Fazekas Máté Kilakoltatás című, szatirikus hangvételű filmjét, amely egy bírósági végrehajtó és egy nehéz sorsú, kilakoltatás előtt álló nő történetét mutatja be. A filmet vasárnap 18 órától nézhetik meg az érdeklődők a filharmónia épületében.

Emellett a többszörös díjnyertes rendező, forgatókönyvíró és producer Enyedi Ildikó munkásságát bemutató retrospektív blokk is szerepel a TIFF Nagyvárad programjában. A rendező Az én XX. századom című filmjének felújított változatát vasárnap 20 órától vetítik a neológ zsinagóga épületében, a Testről és lélekről című filmje vasárnap 14 órától lesz látható a filharmónia épületében, a rendező új alkotását, a tavalyi cannes-i filmfesztiválon bemutatott A feleségem történetét pedig Nagyvárad főterén vetítik majd le szombaton.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!