Átadták a Magyar Mozgókép Díjakat: a Külön falka lett a legjobb nagyjátékfilm

2022. június 13. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte a legjobb nagyjátékfilm kategóriát a Magyar Mozgókép Fesztiválon, amelynek díjátadóját vasárnap tartották Veszprémben. Kis Hajni kapta a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést is. A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélte a zsűri.

A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) bizonyult a legjobbnak. Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina vihette haza az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában a Szilágyi Áron olimpiai felkészülését feldolgozó Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) lett a legjobb. A rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte. A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legtöbb díjat – legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb vágó (Szalai Károly H. S. E.), legjobb jelmez (Flesch Andrea), legjobb maszk (Kreuzer Barbara) – Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása kapta. A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak.

A vasárnap díjazott filmek közül többet is lehet majd látni a héten kezdődő kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), a Külön falkát, A feleségem történetét és a Legjobb tudásom szerintet is vetítik. Az említetteken kívül a Dívák, a Kilakoltatás, A legjobb dolgokon bőgni kell, a Mindörökké, a Szelíd, a Performing Juliet, illetve az Amok című animációs rövidfilm szerepel a programban. Az Enyedi Ildikó munkássága előtt is tisztelgő 3x3 szekcióban vetítik még Az én XX. századomat, illetve a Testről és lélekrőlt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!