Átadták a Magyar Mozgókép Díjakat: a Külön falka lett a legjobb nagyjátékfilm

2022. június 13. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte a legjobb nagyjátékfilm kategóriát a Magyar Mozgókép Fesztiválon, amelynek díjátadóját vasárnap tartották Veszprémben. Kis Hajni kapta a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést is. A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélte a zsűri.

A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) bizonyult a legjobbnak. Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina vihette haza az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában a Szilágyi Áron olimpiai felkészülését feldolgozó Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) lett a legjobb. A rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte. A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legtöbb díjat – legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb vágó (Szalai Károly H. S. E.), legjobb jelmez (Flesch Andrea), legjobb maszk (Kreuzer Barbara) – Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása kapta. A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak.

A vasárnap díjazott filmek közül többet is lehet majd látni a héten kezdődő kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), a Külön falkát, A feleségem történetét és a Legjobb tudásom szerintet is vetítik. Az említetteken kívül a Dívák, a Kilakoltatás, A legjobb dolgokon bőgni kell, a Mindörökké, a Szelíd, a Performing Juliet, illetve az Amok című animációs rövidfilm szerepel a programban. Az Enyedi Ildikó munkássága előtt is tisztelgő 3x3 szekcióban vetítik még Az én XX. századomat, illetve a Testről és lélekrőlt.