A könyvek megmenthetnek minket, ha mi megmentjük a könyveket – megnyitották Kolozsváron a 11. könyvhetet

2022. június 9. – 16:31

frissítve

A könyvek megmenthetnek minket, ha mi megmentjük a könyveket – megnyitották Kolozsváron a 11. könyvhetet
Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 60 meghívott szerzővel és könyvbemutatóval várja az olvasókat a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A négynapos rendezvény megnyitóját a Művészeti Múzeum (Bánffy-palota) udvarán tartották.

A hivatalos megnyitót mérsékelt érdeklődés övezte, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja meg is jegyezte, hogy „többen vagyunk, akik beszédet mondunk, mint azok, akik hallgatnak minket”. Valóban, a Művészeti Múzeum udvarán szemmel láthatóan a rendezvény szervezői, illetve az újságírók voltak többségben.

A felszólalók sorát Kolozsvár alpolgármestere, Oláh Emese nyitotta meg, aki bevallotta, hogy az extrém sportok és a finom kávé után az olvasás az, amely kikapcsolja és feltölti. Kiemelte a könyvhét gazdag kínálatát és tartalmas időtöltést kívánt mindenkinek.

Markó Béla költő, az RMDSZ volt elnöke követte őt a színpadon, és a felszólalók közül az ő beszéde volt az, amely leginkább reflektált a napi hírekre, a háborús aktualitásra, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyre inkább elszaporodnak Erdélyben a könyvvásárok: már nemcsak Marosvásárhelyen és Csíkszeredában van ilyen jellegű rendezvény, hanem Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódott ebbe a kulturális körforgásba. Véleménye szerint azonban mindez nem gyengíti a felhozatalt, nem egymás ellen működnek ezek az események, hanem egymást erősítik, az olvasás fontosságát hangsúlyozzák.

Az ukrajnai háború kapcsán fölvetette, hogy ezekben a zivataros időkben, nemcsak az emberi életek, hanem a könyvek is ki vannak szolgáltatva a pusztító hatalmaknak.

„De jó volna, ha az elfoglalt városban a katonák benyomulnának a könyvtárba, és ott úgy belemerülnének Puskin olvasásba, hogy abbamaradna a háború”

– mondta Markó, hozzátéve, hogy a könyvek nem fogják megmenteni a világot. „Elmondják nekünk, hogy milyen a háború, a béke, a szeretet, de választani nekünk kell.”

Markó Béla a Könyvhét megnyitóján – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala
Markó Béla a Könyvhét megnyitóján – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala

Markó Béla szerint minden könyv elolvasásával megmentjük azt a pusztulástól, a feledéstől. Reméli, tette hozzá, hogy az ukrán menekültek hátizsákjában is ott lapul egy-egy könyv is a legfontosabb kimenekített értéktárgyak között.

Mile Lajos főkonzul Szerb Antal-idézettel indította beszédét: „A világnak égetően szüksége van egy kis jóságra, és aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet.” Ezt követően azt részletezte, hogy a könyvvásároknak nem a szerzőkről és a kiadókról, hanem az olvasókról kellene szólniuk, ugyanis a szövegek bennünk, olvasókban kelnek életre, a mi képzeletünk egészíti ki a cselekményt, ruházza fel arccal a szereplőket. A beszélő Ottlik Géza, Oscar Wilde és Tamási Áron idézetekkel világított rá arra, hogy milyen fontos szerepe van a befogadónak a szöveg recepciójában.

Karácsony Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke azokról a könyvekről beszélt, amelyek képesek megváltoztatni a történelem menetét. Galileo Galilei Csillaghírnök című könyvét emelte ki, amelyet 1610-ben adtak ki 550 példányban, és már első nap elkelt minden darab, ezzel a munkájával Galilei pedig végképp megalapozta a heliocentrikus világképet. Persze, egy könyv korszakalkotó nagysága nem derül ki azonnal – tette hozzá az E-MIL elnöke, és arra kérte a hallgatóságot, hogy ne csak a könyvhéten figyeljenek a könyvekre, hanem az után is.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke zárta a felszólalók sorát, és az erdélyi könyves események kapcsán elmondta, hogy közös célja mindegyik rendezvénynek a könyves kultúra ápolása.

Átadták a Kolozsvár büszkesége-díjat

A Kolozsvár Társaság vezetősége is jelen volt a megnyitón, ugyanis az elmúlt évek hagyományának megfelelően, idén is az ünnepi könyvhét megnyitóján adták át a Kolozsvár büszkesége díjat, melyet ez alkalommal Gergelyné Tőkés Erzsébetnek, a Házsongárd Alapítvány elnökének ítéletek oda. Buchwald Péter, a Kolozsvár Társaság elnöke elmondta, hogy az elmúlt években eltértek a kántori hagyománytól, ugyanis a szervezet alapítója és első elnöke, Kántor Lajos elsősorban irodalmi, kulturális személyiségeket tüntetett ki ezzel a díjjal. Az utóbbi időben azonban a társaság nyitott a közélet felé, így most már a díjazottak névsorában olyan nevek is feltűnnek, akik civil munkásságuknak, közösségi feladatvállalásuknak köszönhetően érdemelték ki a Kolozsvár büszkesége címet. Gergelyné Tőkés Erzsébetet Szabó Zsolt laudálta.

Meghívottak, beszélgetések, helyszínek

A Könyvhét programjai négy helyszínen (Bánffy-palota udvara, Tonitza-terem, Bulgakov Kávéház, Vallásszabadság Háza) zajlanak július 9-12. között. Ezek mellett a Művészeti Múzeum emeleti részében a könyvvásár várja az olvasó közönséget. 27 standon 47 kiadó könyveiből lehet válogatni.

A könyvhét meghívottjai között ott van

  • Zoltán Gábor, az Orgia című nagysikerű regény szerzője – Ferenczi Szilárd beszélget a szerzővel csütörtök délután 17 órától a Bánffy-palota udvarán,
  • a marosvásárhelyi születésű, József Attila-díjas író, fotográfus Bartis Attila, akivel pénteken délután 18 órakor találkozhat a közönség a Bánffy-palota udvarán, ahol Visky Andrással fog beszélgetni a szerző,
  • Bodor Ádámmal pedig Karácsony Zsolt beszélget szombaton, június 11-én 19 órától.

De a Kossuth-díjas Király László is itt lesz Kék farkasok című regényével, Tompa Andrea a Haza című kötetével érkezik, Zágoni Balázs segítségével pedig megtudhatjuk, milyen is volt a Szamos-parti Hollywood.

A Bánffy-palota udvara, a Könyvhét fő helyszíne – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala
A Bánffy-palota udvara, a Könyvhét fő helyszíne – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala

Járulékos programok

A tweed zakós öregúr címmel Ottlik Gézáról nyílik kiállítás, a kolozsvári Tamási Áron-helyszínek érintésével vezetett sétán lehet részt venni, a kerekasztal-beszélgetések pedig olyan témák köré szerveződnek, mint a műfordítás vagy a női sorsok, női szerzők.

Két zenés esemény is színesíti a kolozsvári Könyvhét programját, Zilahi Csaba Erdélyi magyar rock 1970-2010 című új kötetének bemutatóját a közkedvelt kolozsvári Knock Out együttes koncertje kíséri, majd a rendezvény záróprogramjaként Lackfi János költő és Vecsei H. Miklós színművész duetteznek a #jóéjtpuszival, amire Szirtes Edina Mókus komponál dallamokat.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten adják át június 10-én, péntek este az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat is, Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor és Kató Emőke színművész munkáját ismerte el idén az RMDSZ. A díjátadót a Tasi Nóra & Azara zenekar koncertje zárja.

A rendezvény részletes programja itt található. Naprakész és friss információkat a Könyvhét Facebook-oldalán osztanak meg a szervezők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!