A könyvek megmenthetnek minket, ha mi megmentjük a könyveket – megnyitották Kolozsváron a 11. könyvhetet

2022. június 9. – 16:31

frissítve

A könyvek megmenthetnek minket, ha mi megmentjük a könyveket – megnyitották Kolozsváron a 11. könyvhetet
Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 60 meghívott szerzővel és könyvbemutatóval várja az olvasókat a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A négynapos rendezvény megnyitóját a Művészeti Múzeum (Bánffy-palota) udvarán tartották.

A hivatalos megnyitót mérsékelt érdeklődés övezte, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja meg is jegyezte, hogy „többen vagyunk, akik beszédet mondunk, mint azok, akik hallgatnak minket”. Valóban, a Művészeti Múzeum udvarán szemmel láthatóan a rendezvény szervezői, illetve az újságírók voltak többségben.

A felszólalók sorát Kolozsvár alpolgármestere, Oláh Emese nyitotta meg, aki bevallotta, hogy az extrém sportok és a finom kávé után az olvasás az, amely kikapcsolja és feltölti. Kiemelte a könyvhét gazdag kínálatát és tartalmas időtöltést kívánt mindenkinek.

Markó Béla költő, az RMDSZ volt elnöke követte őt a színpadon, és a felszólalók közül az ő beszéde volt az, amely leginkább reflektált a napi hírekre, a háborús aktualitásra, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyre inkább elszaporodnak Erdélyben a könyvvásárok: már nemcsak Marosvásárhelyen és Csíkszeredában van ilyen jellegű rendezvény, hanem Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódott ebbe a kulturális körforgásba. Véleménye szerint azonban mindez nem gyengíti a felhozatalt, nem egymás ellen működnek ezek az események, hanem egymást erősítik, az olvasás fontosságát hangsúlyozzák.

Az ukrajnai háború kapcsán fölvetette, hogy ezekben a zivataros időkben, nemcsak az emberi életek, hanem a könyvek is ki vannak szolgáltatva a pusztító hatalmaknak.

„De jó volna, ha az elfoglalt városban a katonák benyomulnának a könyvtárba, és ott úgy belemerülnének Puskin olvasásba, hogy abbamaradna a háború”

– mondta Markó, hozzátéve, hogy a könyvek nem fogják megmenteni a világot. „Elmondják nekünk, hogy milyen a háború, a béke, a szeretet, de választani nekünk kell.”

Markó Béla a Könyvhét megnyitóján – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala
Markó Béla a Könyvhét megnyitóján – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala

Markó Béla szerint minden könyv elolvasásával megmentjük azt a pusztulástól, a feledéstől. Reméli, tette hozzá, hogy az ukrán menekültek hátizsákjában is ott lapul egy-egy könyv is a legfontosabb kimenekített értéktárgyak között.

Mile Lajos főkonzul Szerb Antal-idézettel indította beszédét: „A világnak égetően szüksége van egy kis jóságra, és aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet.” Ezt követően azt részletezte, hogy a könyvvásároknak nem a szerzőkről és a kiadókról, hanem az olvasókról kellene szólniuk, ugyanis a szövegek bennünk, olvasókban kelnek életre, a mi képzeletünk egészíti ki a cselekményt, ruházza fel arccal a szereplőket. A beszélő Ottlik Géza, Oscar Wilde és Tamási Áron idézetekkel világított rá arra, hogy milyen fontos szerepe van a befogadónak a szöveg recepciójában.

Karácsony Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke azokról a könyvekről beszélt, amelyek képesek megváltoztatni a történelem menetét. Galileo Galilei Csillaghírnök című könyvét emelte ki, amelyet 1610-ben adtak ki 550 példányban, és már első nap elkelt minden darab, ezzel a munkájával Galilei pedig végképp megalapozta a heliocentrikus világképet. Persze, egy könyv korszakalkotó nagysága nem derül ki azonnal – tette hozzá az E-MIL elnöke, és arra kérte a hallgatóságot, hogy ne csak a könyvhéten figyeljenek a könyvekre, hanem az után is.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke zárta a felszólalók sorát, és az erdélyi könyves események kapcsán elmondta, hogy közös célja mindegyik rendezvénynek a könyves kultúra ápolása.

Átadták a Kolozsvár büszkesége-díjat

A Kolozsvár Társaság vezetősége is jelen volt a megnyitón, ugyanis az elmúlt évek hagyományának megfelelően, idén is az ünnepi könyvhét megnyitóján adták át a Kolozsvár büszkesége díjat, melyet ez alkalommal Gergelyné Tőkés Erzsébetnek, a Házsongárd Alapítvány elnökének ítéletek oda. Buchwald Péter, a Kolozsvár Társaság elnöke elmondta, hogy az elmúlt években eltértek a kántori hagyománytól, ugyanis a szervezet alapítója és első elnöke, Kántor Lajos elsősorban irodalmi, kulturális személyiségeket tüntetett ki ezzel a díjjal. Az utóbbi időben azonban a társaság nyitott a közélet felé, így most már a díjazottak névsorában olyan nevek is feltűnnek, akik civil munkásságuknak, közösségi feladatvállalásuknak köszönhetően érdemelték ki a Kolozsvár büszkesége címet. Gergelyné Tőkés Erzsébetet Szabó Zsolt laudálta.

Meghívottak, beszélgetések, helyszínek

A Könyvhét programjai négy helyszínen (Bánffy-palota udvara, Tonitza-terem, Bulgakov Kávéház, Vallásszabadság Háza) zajlanak július 9-12. között. Ezek mellett a Művészeti Múzeum emeleti részében a könyvvásár várja az olvasó közönséget. 27 standon 47 kiadó könyveiből lehet válogatni.

A könyvhét meghívottjai között ott van

  • Zoltán Gábor, az Orgia című nagysikerű regény szerzője – Ferenczi Szilárd beszélget a szerzővel csütörtök délután 17 órától a Bánffy-palota udvarán,
  • a marosvásárhelyi születésű, József Attila-díjas író, fotográfus Bartis Attila, akivel pénteken délután 18 órakor találkozhat a közönség a Bánffy-palota udvarán, ahol Visky Andrással fog beszélgetni a szerző,
  • Bodor Ádámmal pedig Karácsony Zsolt beszélget szombaton, június 11-én 19 órától.

De a Kossuth-díjas Király László is itt lesz Kék farkasok című regényével, Tompa Andrea a Haza című kötetével érkezik, Zágoni Balázs segítségével pedig megtudhatjuk, milyen is volt a Szamos-parti Hollywood.

A Bánffy-palota udvara, a Könyvhét fő helyszíne – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala
A Bánffy-palota udvara, a Könyvhét fő helyszíne – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala

Járulékos programok

A tweed zakós öregúr címmel Ottlik Gézáról nyílik kiállítás, a kolozsvári Tamási Áron-helyszínek érintésével vezetett sétán lehet részt venni, a kerekasztal-beszélgetések pedig olyan témák köré szerveződnek, mint a műfordítás vagy a női sorsok, női szerzők.

Két zenés esemény is színesíti a kolozsvári Könyvhét programját, Zilahi Csaba Erdélyi magyar rock 1970-2010 című új kötetének bemutatóját a közkedvelt kolozsvári Knock Out együttes koncertje kíséri, majd a rendezvény záróprogramjaként Lackfi János költő és Vecsei H. Miklós színművész duetteznek a #jóéjtpuszival, amire Szirtes Edina Mókus komponál dallamokat.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten adják át június 10-én, péntek este az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat is, Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor és Kató Emőke színművész munkáját ismerte el idén az RMDSZ. A díjátadót a Tasi Nóra & Azara zenekar koncertje zárja.

A rendezvény részletes programja itt található. Naprakész és friss információkat a Könyvhét Facebook-oldalán osztanak meg a szervezők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!