Magyar feltalálók: interaktív kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgy egykori dohánygyárában

2022. június 3. – 11:48

Magyar feltalálók: interaktív kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgy egykori dohánygyárában
Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzatának Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Június 13-án, a magyar feltalálók napja alkalmából, a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület rendhagyó kiállítást szervez. A sepsiszentgyörgyi kiállítás megnyitójára június 13-án kerül sor, és június 17-ig lesz megtekinthető.

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának közlése szerint, a tárlat megnyitóját követően szakmai konferenciára kerül sor, amelyen meghívott vendégelőadók tartanak előadásokat: Horváthné Pákozdi Emese, a mosonmagyaróvári Futura – Interaktív Természettudományi Élményközpont képviselője, Koszecz Sándor, a békéscsabai Kollabor – Természettudományos Élményközpont vezetője és Ania Pascalău, a kolozsvári CREIC központ képviselője.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett, a rendezvény célja megismertetni a meghívott kreatív, önfenntartó műhelyeket a térség vállalkozóival, valamint műszaki és tudományos érdekeltségű személyekkel. Ezek a műhelyek hasonló vállalkozások elindításához adhatnak ihletet, és ösztönző hatással lehetnek az egykori dohánygyár jövőbeli rendeltetését illetően.

Interaktív tárlatvezetésen is lehetőségük lesz részt venniük az érdeklődőknek, a látogatók megismerhetik a magyar feltalálókat, találmányaikat, valamint a magyar származású Nobel-díjas tudósokat egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben ők alkottak.

A kiállításon számos olyan tárgy tekinthető meg, amelyet magyar tudósok találtak fel, vagy járultak hozzá a feltalálásukhoz. A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően, a telekommunikáció és a technikatörténet rajongói számára lehetőség nyílik a kiállított tárgyak kipróbálására is.

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2022. június 13–17. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez előzetes időpontfoglalás szükséges, ezt a 0747 408 005-ös telefonszámon tehetik meg naponta 9:00–18:00 óra között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!