Magyar feltalálók: interaktív kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgy egykori dohánygyárában

2022. június 3. – 11:48

Magyar feltalálók: interaktív kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgy egykori dohánygyárában
Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzatának Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Június 13-án, a magyar feltalálók napja alkalmából, a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület rendhagyó kiállítást szervez. A sepsiszentgyörgyi kiállítás megnyitójára június 13-án kerül sor, és június 17-ig lesz megtekinthető.

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának közlése szerint, a tárlat megnyitóját követően szakmai konferenciára kerül sor, amelyen meghívott vendégelőadók tartanak előadásokat: Horváthné Pákozdi Emese, a mosonmagyaróvári Futura – Interaktív Természettudományi Élményközpont képviselője, Koszecz Sándor, a békéscsabai Kollabor – Természettudományos Élményközpont vezetője és Ania Pascalău, a kolozsvári CREIC központ képviselője.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett, a rendezvény célja megismertetni a meghívott kreatív, önfenntartó műhelyeket a térség vállalkozóival, valamint műszaki és tudományos érdekeltségű személyekkel. Ezek a műhelyek hasonló vállalkozások elindításához adhatnak ihletet, és ösztönző hatással lehetnek az egykori dohánygyár jövőbeli rendeltetését illetően.

Interaktív tárlatvezetésen is lehetőségük lesz részt venniük az érdeklődőknek, a látogatók megismerhetik a magyar feltalálókat, találmányaikat, valamint a magyar származású Nobel-díjas tudósokat egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben ők alkottak.

A kiállításon számos olyan tárgy tekinthető meg, amelyet magyar tudósok találtak fel, vagy járultak hozzá a feltalálásukhoz. A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően, a telekommunikáció és a technikatörténet rajongói számára lehetőség nyílik a kiállított tárgyak kipróbálására is.

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2022. június 13–17. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez előzetes időpontfoglalás szükséges, ezt a 0747 408 005-ös telefonszámon tehetik meg naponta 9:00–18:00 óra között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!