Két év kihagyás után újra a kolozsvári állomáson fogadták a Boldogasszony Zarándokvonat utasait (videó)

2022. június 3. – 09:21

frissítve

Két év kihagyás után újra a kolozsvári állomáson fogadták a Boldogasszony Zarándokvonat utasait (videó)
Fotó: Serar Szabolcs / BLINK MEDIA

Másolás

Vágólapra másolva

Két év kihagyás után ismét a kolozsvári vasútállomáson fogadhatták a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony Zarándokvonatot. Csütörtök kora délután muzsikával és kalotaszegi táncokkal várták a több mint nyolcszáz zarándokot, a köszöntőbeszédek után pedig közös ima hangzott el – közölte Facebook-oldalán Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Fotó: Serar Szabolcs / BLINK MEDIA
Fotó: Serar Szabolcs / BLINK MEDIA

Szintén a politikus oldalán jelent meg az eseményt megörökítő videófelvétel, amelyen a zarándokok érkezését, a népi ruhákat, a táncokat és zenét, illetve a nyitó beszédeket és imát, azaz a találkozás pillanatait lehet megtekinteni.


A Boldogasszony Zarándokvonat Budapestről indult el kora reggeli órákban. Szolnok és Püspökladány után, Nagyváradon, Kolozsváron majd Marosvásárhelyen is megállt. Mielőtt Csíkszeredába érkezett, megállt még Dédán, Maroshévízen, Gyergyószentmiklóson, Marosfőn, Csíkszentdomokoson, és Csíkmadarason is.

Csütörtökön, a zarándoklat első napján a zarándokok ünnepélyes megáldása után indultak el, útközben közös programok, imák, elmélkedések, közös éneklések emelték a hangulatot a vonaton. Lelki beszélgetésre és gyónásra is lehetőség volt. A nagyobb állomásokon ünnepélyes fogadtatásokban részesültek.

A késő esti órákban érkeztek meg Csíkszeredába, ahol a pénteki napon, a Boldogasszony Zarándokvonat utasai először Madéfalvára majd a Gyimesek-völgyébe utaznak. A gyimesbükki vasútállomáson szintén ünnepélyes fogadtatásban részesülnek, majd az ezeréves határra vonulnak, ahol a 30. számú vasúti őrházat és az ún. Rákóczi vár romjait láthatják, a Kontumáci kápolnát. A szabadtéri oltárnál szentségimádás lesz a gyimesi csángókkal közösen, majd szentmise.

Szombaton visszautaznak Csíkszeredába, ahol a vasútállomáson köszöntik és megáldják a zarándokokat, ahonnan felvonulnak a csíksomlyói pünkösdi fogadalmi búcsúhoz, a Kegytemplomhoz, majd a szabadtéri oltárhoz.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!