Megrázta a cannes-i filmfesztivál közönségét a Mariupol ostromáról szóló film

2022. május 21. – 16:44

Megrázta a cannes-i filmfesztivál közönségét a Mariupol ostromáról szóló film
Romok Mariupolban – Fotó: Olga Maltseva/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megrázták a cannes-i filmfesztivál közönségét a Mariupolis 2 című dokumentumfilm felvételei, ahogy a kétségbeesett mariupoliak megpróbálnak életben maradni a város romjai között az orosz támadások közepette. A film litván rendezőjét a forgatás közben megölték, a feltételezések szerint orosz katonák végeztek vele.

Az Euronews beszámolója szerint Mantas Kvedaravičius korábban két filmet is forgatott már Mariupolról. Amikor kitört a háború, Ukrajnába utazott, hogy segítsen azoknak az embereknek, akiket előzőleg megismert. Úgy döntött, csinál egy harmadik filmet is zene és narráció nélkül, kizárólag a pusztulás felvételeiből.

A francia légierő csak a Top Gun második részét promotálta, de a légi bemutató a frászt hozta Mantas Kvedaravičius menyasszonyára. „Épp a teraszon álltunk, amikor meghallottuk a repülőgépek hangját. Kis híja volt, hogy hasra ne vágódjunk. De szerencsére bombák nem követték a gépeket. Aki mellettem állt, elkezdett sírni. Átöltem, hogy megnyugtassam. Egyik munkatársunk utána lement a portára, hogy megkérdezze, mi volt ez, mi történt” – mondta Hanna Bilobrova, aki vőlegénye halála után befejezte a dokumentumfilmet.

„Remélem, hogy az emberek el fognak gondolkodni saját magukról, a saját döntéseikről, miközben nézik ezt a filmet, és elgondolkodnak azon, hogy mi a fontos” – Hanna Bilobrova.

A Cannes-i Filmfesztivál mindig is híres volt arról, hogy aktuális témákat feszegessen és lehetőséget adjon a megnyilvánulásra azoknak a filmeseknek, akik a békéért és az emberi jogokért küzdenek – mondta el Frédéric Ponsard, az Euronews tudósítója. A Mariupolis 2 számára olyan volt, mintha ő maga élte volna át a háborút. Érezte a félelmet, amit a rendező is átélhetett. Mantas Kvedaravičiust április 2-án ölték meg az oroszok Mariupolban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!