Megrázta a cannes-i filmfesztivál közönségét a Mariupol ostromáról szóló film

2022. május 21. – 16:44

Megrázta a cannes-i filmfesztivál közönségét a Mariupol ostromáról szóló film
Romok Mariupolban – Fotó: Olga Maltseva/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megrázták a cannes-i filmfesztivál közönségét a Mariupolis 2 című dokumentumfilm felvételei, ahogy a kétségbeesett mariupoliak megpróbálnak életben maradni a város romjai között az orosz támadások közepette. A film litván rendezőjét a forgatás közben megölték, a feltételezések szerint orosz katonák végeztek vele.

Az Euronews beszámolója szerint Mantas Kvedaravičius korábban két filmet is forgatott már Mariupolról. Amikor kitört a háború, Ukrajnába utazott, hogy segítsen azoknak az embereknek, akiket előzőleg megismert. Úgy döntött, csinál egy harmadik filmet is zene és narráció nélkül, kizárólag a pusztulás felvételeiből.

A francia légierő csak a Top Gun második részét promotálta, de a légi bemutató a frászt hozta Mantas Kvedaravičius menyasszonyára. „Épp a teraszon álltunk, amikor meghallottuk a repülőgépek hangját. Kis híja volt, hogy hasra ne vágódjunk. De szerencsére bombák nem követték a gépeket. Aki mellettem állt, elkezdett sírni. Átöltem, hogy megnyugtassam. Egyik munkatársunk utána lement a portára, hogy megkérdezze, mi volt ez, mi történt” – mondta Hanna Bilobrova, aki vőlegénye halála után befejezte a dokumentumfilmet.

„Remélem, hogy az emberek el fognak gondolkodni saját magukról, a saját döntéseikről, miközben nézik ezt a filmet, és elgondolkodnak azon, hogy mi a fontos” – Hanna Bilobrova.

A Cannes-i Filmfesztivál mindig is híres volt arról, hogy aktuális témákat feszegessen és lehetőséget adjon a megnyilvánulásra azoknak a filmeseknek, akik a békéért és az emberi jogokért küzdenek – mondta el Frédéric Ponsard, az Euronews tudósítója. A Mariupolis 2 számára olyan volt, mintha ő maga élte volna át a háborút. Érezte a félelmet, amit a rendező is átélhetett. Mantas Kvedaravičiust április 2-án ölték meg az oroszok Mariupolban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!