Kezdődik a cannes-i fesztivál, számos erdélyi magyar színészt láthatunk majd a vörös szőnyegen

2022. május 17. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kezdődik a 75. cannes-i fesztivál, amelyen évtizedek óta nem vett részt annyi erdélyi magyar színész, mint ahányan idén érdekeltek a Cristian Mungiu R.M.N. című drámájának a május 21-i a díszbemutatóján.

A ditrói pékek története által ihlette filmben többek között feltűnik Moldován Orsolya, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat tagja; Hatházi András; Rácz Endre, a Váróterem Projek színésze; Bíró József, Bács Miklós és Varga Csilla, akik a kolozsvári magyar színház művészei; Deák Zoltán, az M Studio színésze; B. Piroska Klára a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháztól; illetve Kovács Levente is a nagyváradi Szigligeti Társulattól. A film főszerepeit Marin Grigore és Judith State színészek játszák.

Az Akasztottak erdeje 1965-ös bemutatója óta nem fordult elő, hogy ilyen nagy számban legyenek jelen a cannes-i vörös szőnyegen erdélyi színművészek, akkor például Széles Anna, Kovács György és Csiky András vonultak fel a rendező, Liviu Ciulei oldalán. (Frissítés: Az R.M.N. Facebook oldalán közzétett információk szerint a rendező Cristian Mungiu mellett a film főszereplői, Judith State, Marin Grigore és Moldován Orsolya és Macrina Bârlădeanu, valamint Tudor Vladimir Panduru operatőr, Simona Pădurețu díszlettervező, Mircea Olteanu vágó és Tudor Reu producer lesz jelen Cannes-ban.)

A filmről korábban azt írtuk, hogy Cristian Mungiu rekordidő alatt forgatta le a filmet, amelynek egyik fő helyszíne a Fehér megyei Torockó volt. Akkor azt lehetett tudni, hogy januárban még forgattak, a múlt héten pedig azt jelentette be a rendező az Instagramon, hogy május 21-én lesz a film világpremierje, míg a romániai mozikban június 2-án mutatják be.

A ditrói pékek esete ihlette filmben Mátyás karácsony előestéjén németországi munkából tér vissza erdélyi szülőfalujába, aggódva a nélküle felnövő gyermek (Rudi), a titokban szeretett nő (Csilla) és a magára maradt apa (Ottó) miatt. Megpróbál jobban bekapcsolódni az anyja (Anna) gondjaira bízott fiának a nevelésébe, és megszabadítani őt azoktól a félelmektől, amelyek eluralkodtak rajta. Amikor néhány új munkást vesznek fel a Csilla által gondozott kis kenyérgyárba, a falu békéje megzavarodik, a látszólagos megértés és nyugalom helyét átveszik a konfliktusok.

A film operatőre Tudor Vladimir Panduru, díszlettervezője Simona Pădurețu, vágója Mircea Olteanu (A dombokon túl, Az Aranykor emlékei). Cristian Mungiunak ez az ötödik nagyjátékfilmje, amit bemutatnak Cannes-ban, 4 hónap, 3 hét és 2 nap nagydíjas lett, A dombokon túllal a forgatókönyvért, míg az Érettségivel a rendezésért díjazták.

A teljes fesztivált áthatja a háború

A több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kedden megkezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az MTI összefoglalója szerint idén az átlagosnál kevesebb ázsiai alkotót, és főleg kevesebb kínait művészt várnak Cannes-ba, az ottani járványhelyzet miatti kiutazási korlátozások okán.

Miközben a hollywoodi sztárok idén nagy számban térnek vissza a vörös szőnyegre, a fesztivál vezetősége úgy döntött, nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy vagy újságíró megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik. A kitiltás azonban nem vonatkozik a kormánykritikus orosz művészekre, mint amilyen Kirill Szerebrennyikov, akinek Csajkovszkij felesége című történelmi filmjével veszi kezdetét szerdán a hivatalos versenyprogram.

A fesztivál teljes programját áthatja az ukrajnai háború, amely elkerülhetetlenül mindenkit foglalkoztat – jelentette ki előzetesen Thierry Frémaux művészeti igazgató.
A sztárok közül elsőként Forest Whitaker Oscar-díjas amerikai filmszínész vonulhat fel a vörös szőnyegen, aki a kedd esti nyitóünnepségen tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehet át életművéért. A ceremónia háziasszonya Virginie Efira belga színésznő lesz.
Másnap érkezik Tom Cruise a Top Gun: Maverick című filmjének világpremierjére, harminchat évvel a Top Gun bemutatója után. A fesztiválon a színész pályafutásának is szentelnek egy külön rendezvényt.

Baz Luhrmann Elvis Presleyről forgatott életrajzi filmjét is a fesztiválon vetítik először. A rock and roll legendát Austin Butler alakítja, felesége, Priscilla szerepében Olivia DeJonge lesz látható, Tom Hanks pedig Elvis befolyásos menedzsereként tűnik fel a zenés produkcióban. Az ausztrál George Miller legújabb filmjében
(Three Thousand Years of Longing) pedig Idriss Elba és Tilda Swinton alakítják a főszerepeket. Versenyben mutatják be David Cronenberg legújabb filmjét (Crimes of the Future) Viggo Mortensennel, Kristen Stewarttal és Léa Seydoux-val a főszerepben.

Mungiu mellett négy olyan másik rendező filmje szerepel a versenyprogramban, akik korábban már nagydíjasok voltak: az amerikai James Gray (Armageddon Time), a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne (Tori et Lokita), a svéd Ruben Ostlund (Triangle of Sadness) és a japán Koreeda Hirokazu (Broker). Mellettük fiatal alkotók is meghívást kaptak a versenybe, a 31 éves belga Lukas Dhont (Close) és a 36 éves francia Léonor Serraille (Un petit frere) második filmjükkel.

A Vincent Lindon francia filmszínész által vezetett kilenctagú nemzetközi zsűri a május 28-i zárógálán adja át a díjakat. Egy magyar vizsgafilmet, Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét is meghívták a fesztivál hivatalos programjába. Az alkotást a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű versenyben vetítik. Dér Asia Nem haltam meg című dokumentumfilm-projektje, amely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készül, pedig a fesztiválhoz kapcsolódó filmvásár Cannes Docs szakmai programjába lesz először látható.

Mungiu mellett még egy romániai rendező lesz érdekelt a francia riviérán szervezett filmes eseményen, a Rendezők Kéthete szekcióban vetítikRadu Jude Potemkiniştii című rövidfilmjét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!