A „ditrói pékek” esetéről szól Mungiu legújabb filmje, amelyet beválasztottak a cannes-i fesztivál versenyszekciójába

2022. április 14. – 17:09

A „ditrói pékek” esetéről szól Mungiu legújabb filmje, amelyet beválasztottak a cannes-i fesztivál versenyszekciójába
Fotó: American Independent Film Festival

Másolás

Vágólapra másolva

Mungiu szokásához híven tabutémához nyúlt: a Srí Lankából Székelyföldre érkező pékipari munkások ellen fellázadt falu esete hónapokig foglalkoztatta a közvéleményt.

A Cannes-i Fesztivál közzétette idei teljes filmválogatását: a versenyszekcióba Cristian Mungiu legújabb filmjét, a R.M.N.-t is beválogatták. A romániai filmes újhullám neves rendezője híres arról, hogy a romániai valóság kibeszéletlen, feldolgozatlan problémáit, a tabutémákat járja körül filmjeiben. 2007-ben, a Cannes-ban nagydíjas lett a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című film középpontjában például a kommunista korszakban megszokottnak számító illegális abortusz állt. Szintén Cannes-ban mutatták be A dombokon túlcímű filmdrámáját, amelynek témája egy 2005-ben történt eset: egy fiatal lány életét veszti egy ortodox pap által vezetett ördögűzésben.

A most versenybe szálló film, a R.M.N. is hasonlóan kényes témát boncolgat, a Transtelex értesülései szerint a „ditrói pékek” esetéből „inspirálódott” a filmrendező, aki magyar színészekkel, erdélyi környezetben forgatta filmjét, hogy minél hitelesebb képet nyújtson a történtekről.

A két péket a Ditrói Pékség sütőipari vállalat alkalmazta, de megjelenésükre a Facebookon külön, „Migránsmentes Ditrót akarunk” elnevezésű csoport alakult, ahol a jövevények elűzését szorgalmazták. A két szakmunkást az őket alkalmazó cégnek el kellett költöztetnie a településről, és a szomszédos Gyergyószárhegyen béreltek nekik lakást. Az 5000 fős, Hargita megyei magyarok lakta településen – melynek több lakója is dolgozott vendégmunkásként valamilyen nyugati országban – felmerült az is, hogy helyi népszavazáson kéne megtiltani a helyi cégeknek a vendégmunkások alkalmazását.

Nemcsak a romániai és magyarországi, hanem a nemzetközi médiát is körbejárta a vendégmunkások esete, akik miatt a község RMDSZ-es polgármestere falugyűlést hívott össze, és megpróbált közvetíteni a pékség és a lakosok között. A heteken keresztül gyűrűző vitában a helyi politikusok, az RMDSZ központi vezetősége és az egyház is részt vett. Volt, aki csitított, volt aki uszított, legtöbben azonban a község identitását féltették a távol-keleti pékektől: szerintük a srí lankaiak csak az elsők, akiket majd további vendégmunkások követnek, ez pedig átalakítja a közösséget. A pékek ügyét végül a diszkriminációellenes tanács és a rendőrség is kivizsgálta.

Az esetet feldolgozó filmben Mátyás karácsony előestéjén németországi munkából tér vissza erdélyi szülőfalujába, aggódva a nélküle felnövő gyermek (Rudi), a titokban szeretett nő (Csilla) és a magára maradt apa (Ottó) miatt. Megpróbál jobban bekapcsolódni az anyja (Anna) gondjaira bízott fiának a nevelésébe, és megszabadítani őt azoktól a félelmektől, amelyek eluralkodtak rajta. Amikor néhány új munkást vesznek fel a Csilla által gondozott kis kenyérgyárba, a falu békéje megzavarodik, a látszólagos megértés és nyugalom helyét átveszik a konfliktusok.

Az operatőr Tudor Vladimir Panduru, díszlettervező Simona Pădurețu, vágó Mircea Olteanu (A dombokon túl, Az Aranykor emlékei). A film a Mobra Films gyártásában, a Why Not Productions, a Wild Bunch International, a France 3 Cinéma és a francia Le Pacte, a Les Films du Fleuve (Belgium), a Filmgate Films és a Film i Väst (Svédország) koprodukciójában, a Canal+, a France Télévisions és a Ciné+ támogatásával, a Román Nemzeti Filmközpont finanszírozásával és az Eurimages támogatásával készült.

A film költségvetése körülbelül 2,8 millió euró volt, a romániai filmalap által biztosított hitel pedig 3 millió lej.

Cristian Mungiu rekordidő alatt forgatta le a filmet, amelynek egyik fő helyszíne a Fehér megyei Torockó volt. Januárban még javában toborozták a statisztákat a torockói jelentekhez, azóta pedig a vágással és az utómunkával is elkészült a stáb. A szereposztás kapcsán a Transtelex úgy értesült, hogy számos erdélyi magyar színész részvételével forgatták. Moldován Orsolya, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat tagja; Bács Miklós, Varga Csilla a kolozsvári magyar színház színészei; B. Piroska Klára a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháztól; Kovács Levente a nagyváradi Szigligeti Társulattól; illetve Hatházi András, Bíró József – csak néhányan azok közül, akik feltűnnek a filmben. A film főszerepeit Marin Grigore és Judith State színészek játsszák.

Ha az eddigi hagyományoknak megfelelően zajlik a legújabb román filmes produkciók bemutatása, akkor valószínű, hogy Cannes-t követően a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en lesz a RMN romániai premierje. Egyébként rendkívül erős lesz a cannes-i mezőny idén: a versenyben olyan világhírű rendezők új filmjei feszülnek egymásnak, mint David Cronenberg, Hirokazu Kore-eda, Ruben Östlund, Park Chan-Wook, Kelly Reichardt vagy Claire Denis.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!