A válaszúti Bánffy-kastély és park 40 százalékát már sikerült rehabilitálni

2022. május 12. – 13:22

A válaszúti Bánffy-kastély és park 40 százalékát már sikerült rehabilitálni
Látványterv – Forrás: Kolozs Megye Tanácsa

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész Erdély számára különleges történelmi és kulturális jelentőségű építészeti célkitűzés, a válaszúti Bánffy-kastély és park rehabilitációs munkálatainak 40 százalékát már sikerült elvégezni – adta hírül csütörtökön Kolozs Megye Tanácsa.

Alin Tișe tanácselnök elmondta, a kedvező időjárásnak köszönhetően a külső tereprendezési munkák gyorsabb ütemben haladhatnak tovább, így akár már jövő nyárra befejeződhet a kastély és park felújítása, ezáltal a műemlék a lehető legrövidebb idő alatt visszakerülhet a turisztikai és kulturális körforgásba.

Látványterv – Forrás: Kolozs Megye Tanácsa
Látványterv – Forrás: Kolozs Megye Tanácsa

A kastély rehabilitációja, a kivitelezője által továbbított a leginkább előrehaladott adatok szerint a következők:

  • Falazat helyreállítása és az alagsor áram alá helyezése: 91%;
  • Vízvezeték-szerelés (külső): 90%;
  • Faelemek helyreállítása: 70%;
  • Fagerendák cseréje a hídon: 65%.

Ezekkel párhuzamosan intenzív ütemben haladnak a külső és belső díszítőelemek, tárgyakat felújítása is (festmények, a lépcsőház korlát, külső vakolat, festett fa, kandalló, kályhák, ólomüveg ablakok, feliratok stb).

A kastély előtt található épület 70 százalékban készült el. A park keleti oldalán található épületszerkezet hőszigetelési munkálata 60 százalékra tehető.

A projekt teljes befejezéséig a kivitelezőnek a park helyreállítását is el kell végeznie (ide tartozik a régi tó, a zenepavilon, a sétányok, a galambdúc, a díszkút stb).

Látványterv – Forrás: Kolozs Megye Tanácsa
Látványterv – Forrás: Kolozs Megye Tanácsa

A kastély legutóbb iskolaként működött, a rehabilitáció után viszont kulturális központtá alakítják, megnyitva ezzel az épületét és a parkját a látogatók előtt.

A helyreállítási munkálatok 27,6 millió lejbe kerülnek, amelynek jelentős részét (19,5 millió lejt) a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében nyert európai uniós támogatásból finanszíroznak. A munkálatokat legtöbb két év alatt kell befejezni. Az uniós támogatást 2017-ben hívta le Kolozs Megye Tanácsa, viszont több akadályba is ütközött a kivitelezés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!