Az erdélyi szerzőkről szól leginkább a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

2022. május 11. – 15:42

Az erdélyi szerzőkről szól leginkább a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Főleg erdélyi szerzőkről szól majd a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, de néhány magyarországi bestseller szerző is jelen lesz – jelentették be a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon, ahol egy előzetes programot is ismertettek.

Összesen 29 könyvkiadó és -kereskedő lesz jelen a kolozsvári eseményen, amit idén is a tavaly jól bevált formában szerveznek meg a Bánffy-palotában, tehát a múzeum első emelti termeit foglalják majd el a kiadók és a kereskedők, míg az udvaron és a Tonitza-teremben lesznek a könyvbemutatók és közönségtalálkozók. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) által szervezett események helyszíne főként a Bulgakov Kávézó lesz, és a Vallásszabadság Házában is lesznek események. A tavalyihoz képest annyit változott a felállás, hogy a járványügyi korlátozások feloldásával valamivel tovább tarthatnak nyitva: reggel 10 órakor kezdődik a vásár és 20 óráig lesznek ott a kereskedők. A helyszínt 22 órakor zárják.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa, Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke és Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke ismerteti a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programját – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala
H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa, Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke és Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke ismerteti a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programját – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala

Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány igazgatója szerint mivel a budapesti Vörösmarty-téren szervezett Ünnepi Könyvhéttel egybeesik a kolozsvári rendezvényük, főleg az erdélyi szerzőkön lesz a hangsúly. Ezzel együtt is lesz néhány magyarországi bestseller író is, a tervek szerint például június 9-én, 16 órától Szentesi Éva közönségtalálkozójával kezdődik a program. Azt már korábban bejelentették, hogy

Bodor Ádám lesz a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét díszvendége.

Vele a közönségtalálkozóra az előzetes tervek szerint szombat délután kerül sor. Rögtön előtte fog fellépni Orvos-Tóth Noémi, aki a tavaly megjelent Szabad akarat című könyvét mutatja majd be.

Az előzetes tervek szerint június 9-én, csütörtökön lesz könyvbemutatója Kollár-Klemencz Lászlónak, aki a tavaly megjelent Öreg Bandát hozza el Kolozsvárra. Ennek a napnak a kiemelt eseménye Zilahi Csaba Erdélyi Magyarock című könyvének a bemutatója lesz, amit a Knock Out fellépése színesít. Pénteken, június 10-én a Tompa Andreával és Bartis Attilával szervezett közönségtalálkozók lesznek a kiemelt események. Egyébként pénteken adják át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat is, amit idén Balázs Imre József költő, irodalomtörténész, Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor és Kató Emőke színész kaptak.

A szombati, június 11-i nap kiemelt eseményeit már említettük, rajtuk kívül Nagy Koppány Zsolt hármas könyvbemutatóját kell még mindenképp kiemelni, A vendég munkás (és a) dalai, Apucifoci és Lórúgás című tavaly megjelent könyveit hozza el Kolozsvárra. A vasárnapi, június 12-i zárónapon Lackfi János Vecsei H. Miklóssal közös produkcióját kell kiemelni, ezzel fog kora délután zárulni az esemény a Bánffy-udvari nagyszínpadon. A gyerekkönyv-szerzők közül

Molnár T. Esztert (A Kóbor Szálló), Zágoni Balázst (Szamos-parti Hollywood), Szabó Borbálát (A János vitéz-kód), Szőcs Margitot (Teofil) és Bódis Krisztát emelték ki.

Az E-MIL meghívottjai Karácsonyi Zsolt mutatta be, lehet találkozni például a friss Kossuth-díjas Király Lászlóval, Márton Evelin Farkashab c. prózakötetével jön el, Papp-Zakor Ilka Majd ha fagy c. regényét mutatja be, míg Láng Orsolya a Személyes okok, László Noémi pedig Darázsolás c. verseskötetével érkezik. A részletes programot a rendezvény előtt nem sokkal teszik majd közzé.

Az irodalomtörténeti megemlékezéseket főként a Romániai Magyar Könyves Céh szervezi. H. Szabó Gyula a Tamási-emlékév kapcsán szervezett eseményeiket emelte ki, bemutatják Cs. Nagy Ibolya Tamási albumát, illetve Tamási-sétát is szerveznek, mert amint H. Szabó mondta, „jól felidézhető a jelenléte” Kolozsváron. Szintén sétával emlékeznek a tavaly 50 éve elhunyt Kemény Jánosra, akinek a kevésbé ismert kolozsvári jelenlétét szeretnék ismertetni a közönséggel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!