Az erdélyi szerzőkről szól leginkább a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

2022. május 11. – 15:42

Az erdélyi szerzőkről szól leginkább a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Főleg erdélyi szerzőkről szól majd a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, de néhány magyarországi bestseller szerző is jelen lesz – jelentették be a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon, ahol egy előzetes programot is ismertettek.

Összesen 29 könyvkiadó és -kereskedő lesz jelen a kolozsvári eseményen, amit idén is a tavaly jól bevált formában szerveznek meg a Bánffy-palotában, tehát a múzeum első emelti termeit foglalják majd el a kiadók és a kereskedők, míg az udvaron és a Tonitza-teremben lesznek a könyvbemutatók és közönségtalálkozók. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) által szervezett események helyszíne főként a Bulgakov Kávézó lesz, és a Vallásszabadság Házában is lesznek események. A tavalyihoz képest annyit változott a felállás, hogy a járványügyi korlátozások feloldásával valamivel tovább tarthatnak nyitva: reggel 10 órakor kezdődik a vásár és 20 óráig lesznek ott a kereskedők. A helyszínt 22 órakor zárják.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa, Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke és Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke ismerteti a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programját – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala
H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa, Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke és Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke ismerteti a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programját – Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala

Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány igazgatója szerint mivel a budapesti Vörösmarty-téren szervezett Ünnepi Könyvhéttel egybeesik a kolozsvári rendezvényük, főleg az erdélyi szerzőkön lesz a hangsúly. Ezzel együtt is lesz néhány magyarországi bestseller író is, a tervek szerint például június 9-én, 16 órától Szentesi Éva közönségtalálkozójával kezdődik a program. Azt már korábban bejelentették, hogy

Bodor Ádám lesz a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét díszvendége.

Vele a közönségtalálkozóra az előzetes tervek szerint szombat délután kerül sor. Rögtön előtte fog fellépni Orvos-Tóth Noémi, aki a tavaly megjelent Szabad akarat című könyvét mutatja majd be.

Az előzetes tervek szerint június 9-én, csütörtökön lesz könyvbemutatója Kollár-Klemencz Lászlónak, aki a tavaly megjelent Öreg Bandát hozza el Kolozsvárra. Ennek a napnak a kiemelt eseménye Zilahi Csaba Erdélyi Magyarock című könyvének a bemutatója lesz, amit a Knock Out fellépése színesít. Pénteken, június 10-én a Tompa Andreával és Bartis Attilával szervezett közönségtalálkozók lesznek a kiemelt események. Egyébként pénteken adják át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat is, amit idén Balázs Imre József költő, irodalomtörténész, Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor és Kató Emőke színész kaptak.

A szombati, június 11-i nap kiemelt eseményeit már említettük, rajtuk kívül Nagy Koppány Zsolt hármas könyvbemutatóját kell még mindenképp kiemelni, A vendég munkás (és a) dalai, Apucifoci és Lórúgás című tavaly megjelent könyveit hozza el Kolozsvárra. A vasárnapi, június 12-i zárónapon Lackfi János Vecsei H. Miklóssal közös produkcióját kell kiemelni, ezzel fog kora délután zárulni az esemény a Bánffy-udvari nagyszínpadon. A gyerekkönyv-szerzők közül

Molnár T. Esztert (A Kóbor Szálló), Zágoni Balázst (Szamos-parti Hollywood), Szabó Borbálát (A János vitéz-kód), Szőcs Margitot (Teofil) és Bódis Krisztát emelték ki.

Az E-MIL meghívottjai Karácsonyi Zsolt mutatta be, lehet találkozni például a friss Kossuth-díjas Király Lászlóval, Márton Evelin Farkashab c. prózakötetével jön el, Papp-Zakor Ilka Majd ha fagy c. regényét mutatja be, míg Láng Orsolya a Személyes okok, László Noémi pedig Darázsolás c. verseskötetével érkezik. A részletes programot a rendezvény előtt nem sokkal teszik majd közzé.

Az irodalomtörténeti megemlékezéseket főként a Romániai Magyar Könyves Céh szervezi. H. Szabó Gyula a Tamási-emlékév kapcsán szervezett eseményeiket emelte ki, bemutatják Cs. Nagy Ibolya Tamási albumát, illetve Tamási-sétát is szerveznek, mert amint H. Szabó mondta, „jól felidézhető a jelenléte” Kolozsváron. Szintén sétával emlékeznek a tavaly 50 éve elhunyt Kemény Jánosra, akinek a kevésbé ismert kolozsvári jelenlétét szeretnék ismertetni a közönséggel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!