Kiosztották a Gopo-díjakat: a Zűrös kettyintés... lett a legjobb film

2022. május 4. – 11:25

frissítve

Kiosztották a Gopo-díjakat: a Zűrös kettyintés... lett a legjobb film
Katia Pascariu, a legjobb nő főszereplő díját nyerte el a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című filmben nyújtott alakításáért – Forrás: a Gopo-díjak Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly Berlinben Arany Medve-díjjal kitüntetett Radu Jude filmje, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című alkotás kapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat a román filmes szakma legrangosabb rendezvényén.

A Gopo-díjakat kedden este adták át a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban megszervezett gálaműsoron.

Radu Jude filmje nyerte el a legjobb a nagyjátékfilmnek járó díjat, akárcsak a legjobb vágónak járó kitüntetést, amit Cătălin Cristuțiu kapott. Szintén a Radu Jude filmjében nyújtott alakításáért Katia Pascariu színésznő lett a legjobb női főszereplő.

Ugyanakkor a legtöbb Gopo-díjat, ötöt Cristi Puiu Malmkrog című alkotása hódította el. Ennek a filmnek az alkotócsapatából Cristi Puiu megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, Tudor Vladimir Panduru a legjobb operatőrnek járó elismerést, Cristina Paula Ana Barbu a legjobb díszlettervező díjat, Oana Paunescu a legjobb jelmeztervezőnek járó kitüntetést, Dana Roseanu, Elena Tudor és Manuela Tudor pedig a legjobb smink és frizura készítőjének járó elismerést.

A zsűri 26 tavaly bemutatott román nagyjátékfilm és alkotói közül választotta ki a díjra jelölteket. A két említett nagyjátékfilm mellett még versenyben volt Eugen Jebeleanu Câmp de maci (Mákmezők), Bogdan George Apetri Neidentificat (Azonosítatlan) és Ruxandra Ghitescu Otto barbarul (Ottó, a barbár) című filmje is.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Bogdan Farcaș (Azonosítatlan) kapta, a legjobb férfi mellékszereplő Alexandru Potocean (Mákmezők), míg a legjobb női mellékszereplő Ioana Flora (Ottó, a barbár) lett. A nyertesek teljes listája itt olvasható.

Az idén két kategóriában is Gopo-díjra jelölték a baróti származású, Bukarestben élő Téglás Istvánt (vele két évvel ezelőtt készítettünk interjút, itt lehet elolvasni). Őt Horațiu Mălăele Luca című alkotásában nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplő díjára, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerés jelöltjei közé pedig Cristi Puiu Malmkrog című filmjében a komornyik megformálásáért került be. Téglás 2020-ban már elnyerte a díjat A hegyek szigete (La Gomera) című film mellékszereplőjeként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!