Kiosztották a Gopo-díjakat: a Zűrös kettyintés... lett a legjobb film

2022. május 4. – 11:25

frissítve

Kiosztották a Gopo-díjakat: a Zűrös kettyintés... lett a legjobb film
Katia Pascariu, a legjobb nő főszereplő díját nyerte el a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című filmben nyújtott alakításáért – Forrás: a Gopo-díjak Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly Berlinben Arany Medve-díjjal kitüntetett Radu Jude filmje, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című alkotás kapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat a román filmes szakma legrangosabb rendezvényén.

A Gopo-díjakat kedden este adták át a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban megszervezett gálaműsoron.

Radu Jude filmje nyerte el a legjobb a nagyjátékfilmnek járó díjat, akárcsak a legjobb vágónak járó kitüntetést, amit Cătălin Cristuțiu kapott. Szintén a Radu Jude filmjében nyújtott alakításáért Katia Pascariu színésznő lett a legjobb női főszereplő.

Ugyanakkor a legtöbb Gopo-díjat, ötöt Cristi Puiu Malmkrog című alkotása hódította el. Ennek a filmnek az alkotócsapatából Cristi Puiu megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, Tudor Vladimir Panduru a legjobb operatőrnek járó elismerést, Cristina Paula Ana Barbu a legjobb díszlettervező díjat, Oana Paunescu a legjobb jelmeztervezőnek járó kitüntetést, Dana Roseanu, Elena Tudor és Manuela Tudor pedig a legjobb smink és frizura készítőjének járó elismerést.

A zsűri 26 tavaly bemutatott román nagyjátékfilm és alkotói közül választotta ki a díjra jelölteket. A két említett nagyjátékfilm mellett még versenyben volt Eugen Jebeleanu Câmp de maci (Mákmezők), Bogdan George Apetri Neidentificat (Azonosítatlan) és Ruxandra Ghitescu Otto barbarul (Ottó, a barbár) című filmje is.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Bogdan Farcaș (Azonosítatlan) kapta, a legjobb férfi mellékszereplő Alexandru Potocean (Mákmezők), míg a legjobb női mellékszereplő Ioana Flora (Ottó, a barbár) lett. A nyertesek teljes listája itt olvasható.

Az idén két kategóriában is Gopo-díjra jelölték a baróti származású, Bukarestben élő Téglás Istvánt (vele két évvel ezelőtt készítettünk interjút, itt lehet elolvasni). Őt Horațiu Mălăele Luca című alkotásában nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplő díjára, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerés jelöltjei közé pedig Cristi Puiu Malmkrog című filmjében a komornyik megformálásáért került be. Téglás 2020-ban már elnyerte a díjat A hegyek szigete (La Gomera) című film mellékszereplőjeként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!