Vidnyánszky Attila: Egy kicsikét igazolva érzem az elmúlt évtizedek munkáját és harcait

2023. december 21. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

„A színház veszélyes üzem. Nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni” – mondta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a színházban történt baleset után.

A Rómeó és Júlia november 10-i előadás közben két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó leesett a több méter magas vasszerkezetű díszletről, és súlyos végtagsérülésekkel kezelték őket. A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, a rendőrség nyomozást rendelt el, Vidnyánszky Attila pedig beadta a felmondását. Ezt Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el a vizsgálat lezárulta előtt.

Miután a belső vizsgálat azt állapította meg, hogy egyszemélyi felelősség senkit nem terhelhet, a színházigazgató szerdán visszavonta a felmondását. A döntés után a Magyar Nemzetnek arról beszélt, örül, hogy ez lett a vizsgálat eredménye, mert nagyon fájt volna neki, ha valamelyik munkatársára rá lett volna égetve a közvetlen felelősség.

„A körülmények alakulásának szerencsétlen volta eredményezte a sajnálatos eseményeket”

– mondta Vidnyánszky.

Arról is beszélt, hogy a vizsgálóbizottság a színház nyolc alkalmazottjából tevődött össze. Két olyan színész is tagja volt a bizottságnak, akik a részesei voltak a Rómeó és Júlia előadásának, és a baleset idején is jelen voltak. „Úgy gondolom, hogy ennél objektívebb, a tényfeltárásra alkalmasabb bizottságot nehéz lett volna összeállítani.”

A vizsgálat eredménye és az elmúlt hónap tapasztalatai állítása szerint azt mondatják a színházigazgatóval, hogy akkor jár el felelősséggel, ha visszavonja a felmondást. „Mert a színháznak működnie kell. Az előadások többségét én rendeztem, tehát nélkülem nehezen felújíthatóak. Kell, hogy segítsek.”

Vidnyánszky úgy fogalmazott: álmában sem gondolta volna, hogy ennyi támogató üzenetet, biztató segítséget kap a lemondása után a színházi szakmától, a magyar kulturális élet képviselőitől és a nézőktől. „Egy kicsikét igazolva érzem az elmúlt évtizedek munkáját és harcait, amelyeken itt végigmentünk, végigmentem, amelyeket végigcsináltunk, és amelyek folyamatában benne vagyunk. Szóval ez mérhetetlenül jólesett, és ez az érzés messze-messze felülírta a fogást kereső, áskálódó próbálkozások hatását, mert azok is voltak természetesen. Ez nagyon-nagyon sok erőt adott és ad most is.”

„Ráadásul szembesülnöm kellett azzal is, hogy a Nemzeti Színház rendkívül összetett működése mennyire nehezen teszi lehetővé azt, hogy kiváljak az életéből”

– tette hozzá a színházigazgató.

Azt is mondta, újra kell gondolni a színház repertoárját, működési módját és a színészek szerződését is. „Egészen az alapokig vissza kell menni, és az elkövetkező két-három hónapban dolgoznunk kell azon, hogy egy új rendszer álljon fel. Ilyen például a napi próbamennyiség vagy az előadás és a próba viszonya. Hangsúlyozom viszont, hogy bármilyen változást hajtunk végre, teljességgel nem zárhatjuk ki a balesetek lehetőségét.”

A Nemzeti Színházban történt baleset után több színház is felülvizsgálhatja majd a saját, biztonságra vonatkozó normáit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!