Először szólalt meg nyilvánosan Salman Rushdie író, akire tavaly késsel támadtak egy irodalmi fesztiválon

2023. május 16. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai író először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy tavaly augusztusban egy New York-i irodalmi fesztiválon súlyosan megsebesítették, írja az MTI.

Az író a Freedom to Publish-díjat kapta meg hétfőn a Brit Könyvdíjak átadásán, a ceremónián elhangzott videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyosabb veszélyben van Nyugaton, mint az ő életében valaha.

A Freedom to Publish-díjjal a szervezők azoknak az íróknak, könyvkereskedőknek és kiadóknak az elkötelezettségét ismeri el, akik a fenyegetések ellenére is kiállnak az intolerancia ellen.

Rushdie úgy fogalmazott: „mióta élek, még nem volt kitéve ekkora fenyegetésnek a nyugati országokban a véleménynyilvánítás és a publikálás szabadsága”.

Az író elmondta, hogy jelenleg az Egyesült Államokban, ahol tartózkodik, a könyvtárakat és iskolai gyermekolvasmányokat is támadják. Ezek a támadások a könyvtár eszméje ellen irányulnak – folytatta, és hangsúlyozta, hogy miközben ez rendkívül riasztó, figyelni kell rá, és keményen fel kell lépni ellene.

Rushdie bírálta a kiadókat, amelyek a politikai korrektségre, a mai „érzékenységre” hivatkozva a több évtizedes olvasmányokat, mások mellett Roald Dahl és Ian Fleming regényeit is cenzúrázzák. Mint mondta: a kiadóknak hagyniuk kellene, hogy a könyvek a saját korukat képviseljék. „Ha ezt nehéz elviselni, ne olvassák, olvassanak egy másik könyvet” – tanácsolta az író.

A British Book Awards (Nibbies) arany töltőtollhegyet mintázó díjait először 1990-ben adták át Londonban, az év könyve díjat 1994 óta ítélik oda. Az idei fődíjat a Menopausing című nem-fikciós kötetért Davina McCall és Naomi Potter kapta. Az év szépirodalmi műve R. F. Kuang Babel című regénye lett.

Rushdie-t 2022. augusztusban életveszélyesen megsebesítette, és fél szemére megvakította egy késes támadó egy irodalmi fesztiválon. A férfi 10-15-ször megszúrta egy késsel, Rushdie-t máj-, ideg- és szemsérülésekkel szállítottak kórházba, két napig lélegeztetőgépen volt.

Az író évek óta halálos fenyegetéseket kap muszlim közösségektől az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt. 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett. A támadó, a 24 éves Hadi Matar első bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát és meglepte, hogy az író túlélte a támadást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!